Persoonsgebonden budgetten via de Sociale Verzekeringsbank. Een prima idee, maar …

De afgelopen weken moesten zorgverleners die hun geld krijgen via een Persoonsgebonden Budget (PGB) lang wachten. Zij kregen hun geld voor het eerst via de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en niet meer rechtstreeks van hun cliënten of via belangenorganisatie Per Saldo.

Winst
De SVB vraagt voortaan aan de zorgaanbieders de noodzakelijke verklaringen voor de uitbetaling. Bijvoorbeeld het inschrijfnummer bij de Kamer van Koophandel; het contract met de cliënt; de VAR verklaring van de ZZP’er en het BTW-nummer van de belastingdienst. Al die verklaringen maken het moeilijker voor tussenpersonen en sommige cliënten om te frauderen. Dat is een grote winst.

Jammer
Het is echter jammer dat de overgang naar de SVB zo onvoorbereid is verlopen. Het lijkt wel of de overheid en haar instanties nooit eens iet goed en soepel kunnen vernieuwen. In het verleden gold dat voor een nieuw paspoort en nu voor nieuwe software programma’s en ook voor uitbetaling van PGB’s. Toch juich ik deze laatste overgang toe. Het wordt dan mogelijk dat een mantelzorger uit een PGB wordt betaald, indien deze zich inschrijft bij de Kamer van Koophandel als ZZP’er. Zo moeilijk is dat niet. Ook wordt het mogelijk dat rijkere particulieren extra geld storten op hun PGB-rekening en dan meer zorg afnemen, dan alleen volgens dat PGB zou kunnen.

Congres Financiële Toegang tot Langdurige Zorg
Op het congres over Financiële Toegang tot de Langdurige Zorg op 30 september komt deze problematiek uitvoerig in drie workshops aan de orde.
Fons Hopman van het Zorginstituut Nederland ziet hierin een weg om zorg weg te zetten boven de reguliere indicatie voor de Wet Langdurige Zorg.
Hans van der Knijff, adviseur bij Per Saldo bepleit een goede vormgeving van PGB regelingen voor Gemeenten en andere partijen in de langdurige zorg.
Martin Tuin, senior beleidsmedewerker bij de SVB, schets de weg via de SVB naar de ideale oplossing voor PGB budgethouder, gemeente en zorgkantoor.

Wil jij naar deze workshops en dit congres? Wil jij in één dag kennis opdoen die nog niet in vakblad en massamedia staat? Schrijf je dan in via het online inschrijfformulier. Je kan de congresbrochure hier downloaden.

 

Eén reactie op “Persoonsgebonden budgetten via de Sociale Verzekeringsbank. Een prima idee, maar …”

 1. Dalanjoo

  leuk stuk, jammer dat je je feiten niet helemaal op een rijtje hebt staan.
  1. Per saldo heeft nooit budgetten uitbetaald. De betalingen gingen o.a. via het zorgkantoor.
  1A. Ook de sociale verzekeringsbank betaalde geen budgetten uit. De SVB droeg zorg voor de loonadministratie voor de budgethouder (indien gewenst) en moest eerst een incasso doen bij de budgethouder om daarna de lonen van de hulpverleners te betalen en de juiste afdracht te doen bij de fiscus.
  2. je schrijft: Het wordt dan mogelijk dat een mantelzorger uit een PGB wordt betaald, indien deze zich inschrijft bij de Kamer van Koophandel als ZZP’er.
  Mantelzorgers konden al in dienst komen van een budgethouder. En daarbij, daarvoor hoeven ze geeneens ZZP-er te worden, een standaard (familie)contract van de SVB was hiervoor voldoende.

  ’t is maar even dat je het weet.

  Beantwoorden

Geef een reactie

XHTML: U kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>