Preventie van alcoholmisbruik via de SEH

Nieuw onderzoek naar de effectiviteit van screening en interventies via de SEH gericht op het signaleren en voorkómen van ontspoord alcohol- en drugsgebruik

Alcohol- en drugsgebruik kan leiden tot allerlei gezondheidsschade en kost de samenleving jaarlijks veel geld. Door (ontspoord) alcohol- en drugsgebruik tijdig te herkennen en te behandelen kunnen gezondheidsschade en de daarmee gepaard gaande kosten voorkomen worden.

Rol SEH

De Spoedeisende Hulp blijkt hierbij een belangrijke plek, omdat hier veel mensen komen als gevolg van (ontspoord) middelengebruik. Het moment dat zij daar komen kan dienen als ‘wake up call’. Het stellen van de juiste vragen, het meegeven van informatie met mogelijkheden voor ondersteuning en het informeren van de huisarts kunnen hierbij net het duwtje in de goede richting geven.

Succesfactoren

Het Trimbos-instituut en VeilligheidNL hebben daarom onderzoek gedaan naar de voorwaarden en succesfactoren voor de implementatie van screening en kortdurende interventies gericht op het signaleren en voorkómen van ontspoord middelengebruik op Nederlandse SEH’s. Er is in de literatuur gekeken naar de effectiviteit van screening en interventies via de SEH. Daarnaast hebben de onderzoekers enquêtes afgenomen bij SEH-medewerkers en zijn er pilots uitgevoerd, om te kijken wat werkt in de praktijk van de Nederlandse SEH´s.

Voor- en nadelen

Op basis van deze verschillende onderzoeken hebben Trimbos en VeiligheidNL de mogelijkheden voor screening en interventie op de SEH en de bijbehorende voor- en nadelen in kaart gebracht. Enkele effectieve en bewezen interventies zullen gepresenteerd worden in het nog te publiceren onderzoeksrapport.

Spoedzorgcongres

Op het 18e Spoedzorg Congres op vrijdag 6 oktober in Utrecht geven de onderzoekers een workshop met daarin een voorbeschouwing op dit rapport. Wil jij aan deze workshop en het congres deelnemen? Schrijf je dan hier in. Velen uit de spoedzorg gingen je al voor .

Aanslagen Noorwegen

Onlangs is bekend geworden dat de Noorse onderzoekster Aleidis Skard Brandrud Amanda Mc Clelland vervangt als een van de keynote sprekers op het congres 6 oktober. In 2011 werd Noorwegen getroffen door twee aanslagen: een bomaanslag in de regeringswijk van Oslo en een schietpartij op het eiland Utoya. Skard Brandrud zal de volgende vragen beantwoorden: Wat kan Nederland leren van de medische hulpverlening rond deze incidenten? Wat ging er goed? Wat kon beter? Meer informatie over dit onderwerp en het volledige programma van het Spoedzorg Congres vind je in de congresbrochure.

2 Reacties op “Preventie van alcoholmisbruik via de SEH”

    • paul vd velpen

      Lijkt me heel goed als jeugdartsen het voortouw nemen en op basis van de bevindingen van dit rapport en hun praktijkervaringen met een concreet plan, gesteund door andere disciplines, dat aan gemeenten en zorgverzekeraars kan worden voorgelegd, b.v.door GGD’en.

      Beantwoorden

Geef een reactie

XHTML: U kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>