Robot draait nachtdienst in apotheek

Vlakbij de Noordzeekust van Zeeuws-Vlaanderen, nabij de grens met België, ligt de plaats Oostburg. Daar bevindt zich een prachtig anderhalfdelijns-centrum met onder meer huisartsenpraktijken, een huisartsenpost,  spreek- en behandelkamers van specialisten,  voor een laboratorium, een röntgenafdeling, gipskamer, verpleeghuis, podotherapie, psychologiepraktijken, sport- en revalidatiemogelijkheden (fitnesscentrum), almede kamers voor kortdurende verblijf van patiënten die nog zelfstandig thuis kunnen verblijven. Daar is ook de Apotheek Oostburg waar een robot de Avond-, Nacht en Zondag(ANZ) diensten doet. Dat zit zo.

Robot met tentakels

Vòòr het open gaan van de Apotheek Oostburg bezorgt de groothandel elke nacht 10 tot 15 kratten met medicatie. Een vroeg aanwezige assistente legt de inhoud op een lopende band, vergelijkbaar met die van een supermarktkassière. Doosje voor doosje passeert een barcodelezer. Achter deze lezer pakt een robot (volume van 33m3 met een soort zuignap de doosjes en plaatst deze razendsnel in een vooraf gereserveerde en geprogrammeerde plaats in een magazijn van ongeveer tien vierkante meter. Na één tot twee uur is de robot hiermee klaar. Op de foto zie je het magazijn met de robot.

Apothekers-assistente loopt minder heen en weer 

Als een patiënt klant zich overdag aan de balie meldt met recept, doet de assistente de authenticatie: is de patiënt inderdaad degene voor wie hij/zij zich uitgeeft?  Zij voorziet het recept van een barcode en verzoekt via haar pc aan de robot om het doosje uit het magazijn te halen. Dat gebeurt via zeg maar een buizenpost, die leidt naar een kluisje bij haar balieplaats. Binnen een paar seconden heeft de robot dat gedaan. De assistente hoeft hiervoor dus niet van haar plaats te lopen. Vaak kan zij de medicatie in één keer afgeven.

 Ik gun alle assistenten in apotheken zo’n robot, want die leidt tot minder geloop, minder gezoek in laatjes en meer tijd voor de patiënt. Tijdens een werkbezoek op 22 november ontmoette ik in Apotheek Oostburg een team van medewerkers met veel werkplezier. 

Nachtdienstrobot lijkt op pinautomaat

Een hulpstuk aan de hier beschreven dagdienstrobot vormt de ANZ-robot. Die ziet er uit als een soort pinautomaat. Aan de voorkant levert deze doosjes pillen. Indien een klant met een recept zich buiten kantooruren meldt bij het apparaat, maakt deze met een druk-op-de-knop een beeld-geluidsverbinding met de dienstenapotheek in Vlissingen. Een assistente aldaar doet de authenticatie. De patiënt voert het recept via een scan in. Die lijkt op een apparaat voor paspoortcontrole op Schiphol. De Vlissingse assistente ontvangt de scan, voegt een barcode toe en bedient op afstand de robot in Oostburg. Die transporteert het doosje met pillen naar het kluisje in de ANW-robot. In het hoogseizoen met vele toeristen aan de Zeeuws-Vlaamse kust, functioneert de ANZ robot twee tot drie keer per nacht en nog vaker in de avonden, overdag en zondag. 

Patiënt, professional en ondernemer blij

Met de ANW-robot willen we voorkomen dat patiënten naar België reizen, dit bespaart veel reistijd voor patiënt en familie. De anderhalfdelijnskliniek is nu in staat alle basis-spoedzorg te leveren inclusief spoed-medicatie. Alle spoedzorg ligt nabij in Oostburg, bij hoge urgentie kan men direct met de ambulance naar Terneuzen worden gereden. De toeristenindustrie is enthousiast, want er zijn dagelijks campinggasten, hotelgasten en kamerhuurders met kleine verwondingen, maag-darmklachten en klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat. Die kunnen sinds enkele maanden terecht bij een pinautomaat, ik bedoel de ANZ-robot, in Apotheek Oostburg. 

Op 6 maart 2020 vindt het congres De eerste lijn 2020 – 2030: regionalisatie, zorgvernieuwing en governance. Wil jij tal van andere goede voorbeelden leren kennen, je eigen ervaringen delen met collega’s, jouw eigen inzicht toeten aan dat van experts? Klik dan hier, lees de brochure en meld je aan.

Eén reactie op “Robot draait nachtdienst in apotheek”

Geef een reactie

XHTML: U kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>