Slotervaart ziekenhuis kan goedkoper werken

Achmea heeft een groot conflict met het Slotervaart Ziekenhuis (SZ) te Amsterdam-West. De verzekeraar vindt dat te duur. Zij heeft haar verzekerden geadviseerd naar andere ziekenhuizen uit te wijken. Het SZ kan goedkoper werken door:

 • Haar Spoedeisende Hulp ’s nachts te sluiten en deze nachtzorg over te laten aan buurman Lucas Andreas Ziekenhuis (LAZ).
 • Haar oncologische zorg te integreren met de andere buurman, het Anthony van Leeuwenhoekhuis (AvL).
 •  Meer overleg te voeren over zorg aan chronische zorg  met de eerstelijn in Amsterdam-West.
 • Meer planbare zorg te leveren.

 

Overleg

Om dit scenario te realiseren zouden de Raden van Bestuur van het SZ, LAZ en AvL de koppen bij elkaar moeten steken. Ze moeten niet fuseren en elk ziekenhuis kan het budget houden wat ze nu ook hebben. Alleen moet elke instelling haar takenpakket aanpassen. Overal in Nederland, zoals in Rotterdam, Brabant en Twente, zijn ziekenhuizen met elkaar in gesprek. Waarom niet in Amsterdam-West? Deze gedachten kwamen bij mij op toen ik op dinsdag 12 februari overleg voerde over de toekomst van zorg en welzijn in Amsterdam-West. Wat is jouw mening hierover?

3 Reacties op “Slotervaart ziekenhuis kan goedkoper werken”

 1. Helemaal mee eens. Het algemene ziekenhuis dat alles wil blijven aanbieden, inclusief een dure SEH, heeft zijn tijd gehad. Wie daar niet aan mee wil doen, jaagt de kosten voor de gemeenschap almaar verder op. Waarom? Uit eigenbelang? Niet fuseren maar intensief samenwerken, concentreren op waar het ziekenhuis goed in is en afstoten waar het minder goed in is – dat is de lijn. Dan moet de bestuursvoorzitter van het SZ inderdaad water in de wijn doen. Amsterdam (inclusief Amstelveen) heeft bovendien veel te veel SEH’s: die van het SZ kan dan meteen dicht. Dit is allemaal veel langer bekend. Maar ja, de SEH is de sluis, de binnenkomer waar veel vervolgbehandelingen aan avst zitten.

  Beantwoorden
 2. Jos H.A. Vollebergh

  Het Slotervaart weigert ook zich te houden aan maximalisering van de groei (bij andere ziekenhuizen gemiddeld 2,5%) en weigert akkoord te gaan met een afgesproken budget.
  Zo krijgen we de zorg nooit goedkoper.
  Ik kan me bij het standpunt van Achmea dus wel iets voorstellen…

  Beantwoorden

Geef een reactie

XHTML: U kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>