Snel digitaliseren werkt averechts in Amerikaanse ziekenhuizen

De Amerikaanse regering wil dat alle ziekenhuizen snel beschikken over elektronische dossiers met informatie over medicatie, de röntgenfoto’s, de anamnese, de diagnose en de behandeling. Ook moeten deze dossiers keuzehulpen bevatten die de artsen advies geven bij het stellen van de diagnoses en het voorschrijven van geneesmiddelen. Verder moet het mogelijk zijn om vanuit deze dossiers te factureren en managementrapportages op te stellen. En die dossiers moeten te raadplegen zijn door patiënten, waar die zich ook bevinden.

Haastige spoed…
Dat stimuleren doet de Amerikaanse regering via het subsidieprogramma Meaningful Use. Meer digitalisering levert ziekenhuizen meer geld op. Dit programma levert echter de paradox op, dat sneller digitaliseren leidt tot slechtere zorg. Want artsen zijn dan vaak onvoldoende getraind om de nieuwe software goed te kunnen gebruiken. Of die software werkt niet goed genoeg. Dus: haastige spoed is zelden goed, geldt ook voor het digitaliseren van ziekenhuizen.

Big bang digitalisering
Al deze informatie kreeg ik te horen tijdens een bezoek aan het gezaghebbende instituut voor ziekenhuis digitalisering met de naam Himss in Chicago. Ik ben daar samen met mijn promovendus Rube van Poelgeest. Wij zijn in Chicago voor overleg over een vergelijkende studie naar de digitalisering van Europese en Amerikaanse ziekenhuizen en de relatie met de kwaliteit en veiligheid van zorg. In Nederland speelde de paradox bij de digitalisering van het Radbout ziekenhuis te Nijmegen. De big bang digitalisering die daar vorig jaar plaatsvond, leidde tot grote problemen in de patiëntenzorg.

Geef een reactie

XHTML: U kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>