Sprekers gezocht voor Spoedzorg Congres op 8 november

8 november 2018 vindt het 19e nationale congres plaats over innovaties in de individuele spoedzorg en de opgeschaalde zorg bij calamiteiten. Voor dit congres zoeken wij plenaire sprekers, workshopleiders en flitspresentatoren.

8 november 2018 vindt in Utrecht het negentiende nationale congres plaats over innovaties in de individuele spoedzorg en de opgeschaalde zorg bij calamiteiten. Dit jaar ligt de nadruk op innovaties die de werkdruk in de acute zorg verlagen. Voor dit congres zijn wij op zoek naar plenaire sprekers, workshopleiders en flitspresentatoren.

Concept-programma

Ondergetekende hield het afgelopen jaar de vakpers en wetenschappelijke literatuur bij over over innovaties in de spoedzorg. De meeste innovaties die ik gevonden heb gaan over werkdrukverlaging, arbeidsbesparing, taakherschikking en substitutie. Op basis daarvan ontwierp ik een programma met mogelijke thema’s, maar zonder sprekers en zonder concrete goede voorbeelden. Je kunt dit concept-programma hier bekijken.

Spoedzorg

Spoedzorg (acute zorg) komt in vele vormen aan bod op dit congres: eerste hulp door de patiënt zelf, diens familie of door omstanders, ambulancezorg; acute zorg van huisartsen overdag en vanuit huisartsenposten; acute wijkverpleging (bijvoorbeeld aan verwarde ouderen); crisisinterventies vanuit instellingen voor geestelijke gezondheidszorg; Spoedeisende Hulpafdelingen (SEH’s) van ziekenhuizen en Acute Opname Afdelingen (AOA’s).

Plenaire sprekers

Voor dit congres zijn we allereerst op zoek naar sprekers over de acute zorg na de terroristische aanslagen in Frankrijk en Engeland. Wie wil ons attenderen op goede sprekers uit deze landen?

Sprekers workshops

Ten tweede zoeken wij collega’s die een workshop willen geven over een innovatief project, goed voorbeeld of onderzoek dat gericht is op werkdrukverlaging, efficiëntie, taakherschikking of substitutie. De nadruk dient te liggen op de implementatie van het goede voorbeeld. Dit dient bij voorkeur statistisch onderbouwd te worden. De workshops op het congres worden ingedeeld in vier series: 1. De ambulancezorg 2. De acute zorg buiten het ziekenhuis 3. De medisch specialistische spoedzorg en 4. De randvoorwaarden voor een optimale spoedzorg (samenwerking, ketenregie, het kwaliteitskader acute zorg, spreiding en concentratie van aanbod en dergelijke).

Ziekenhuizen

Ziekenhuizen onderscheiden enkele specifieke doelgroepen voor hun SEH’s: patiënten met een beroerte, patiënten met een hartinfarct of hartstilstand, zwangeren in barensnood, personen met ernstig letsel, patiënten met (plotselinge verergering van) een chronische aandoening en burgers met een zorgvraag die professioneel gezien niet spoedeisend is. Wie spreker wil zijn over innovatieve, acute zorg aan een van deze groepen, is van harte welkom.

Flitspresentatoren

Ten derde hebben wij ruimte voor enkele flitspresentatoren ofwel flitsers. Zij kunnen op het congres op 8 november kort en bondig iets vertellen over een nieuw project, app, onderzoek of actuele ontwikkeling rond de acute zorg / spoedzorg.

Aanmelden

Wil je je aanmelden als flitspresentator voor het congres? Stuur dan voor 15 augustus 2018 een mail met daarin kort beschreven wat het onderwerp en doel van je presentatie is naar: marcelstam@guusschrijvers.nl.

Eén reactie op “Sprekers gezocht voor Spoedzorg Congres op 8 november”

  1. Marlous

    Op het congres opgeschaalde zorg van 13 april sprak Dr Martin Smith over de aanslag in Manchester. Goed verhaal. Goede spreker.

    Beantwoorden

Geef een reactie

XHTML: U kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>