Tien tips voor gebruik informatietechnologie in ziekenhuizen

Veel Amerikaanse ziekenhuizen hebben één overkoepelend informatiesysteem. De verwachting daarover komen vaak niet uit.10 tips uit wetenschappelijk onderzoek.

Een groot deel van de Amerikaanse ziekenhuizen heeft één overkoepelend informatiesysteem. Zij hebben daar veel in geïnvesteerd in de verwachting dat de medisch specialistische zorg dan beter, doelmatiger en sneller zou worden. Deze verwachting komt vaak niet uit. Tien tips om reeds ingevoerde systemen alsnog succesvol te maken.

IT-systemen

Meer dan driekwart van de Amerikaanse ziekenhuizen beschikt thans over één samenhangend informatiesysteem, zoals EPIC, dat de opslag en communicatie van alle professionele, bedrijfskundige en financiële data faciliteert. Zij hebben veel geld en tijd geïnvesteerd in de implementatie ervan en het transformeren van tientallen IT-systemen tot één groot samenhangend geheel. Zij deden dat in de verwachting dat de medisch specialistische zorg dan beter, doelmatiger en sneller zou worden.

Tips

Bij vele van de genoemde ziekenhuizen komt deze droom niet uit. Een onderzoeksteam van de Harvard University in Boston en de Universiteit van het Schotse Edinburgh zocht uit waarom de resultaten zo tegenvallen. Het team kwam met de volgende tien tips om een reeds ingevoerd totaal-systeem alsnog succesvol te maken. Het publiceerde deze in een gezaghebbend Amerikaans tijdschrift over e-health (1) De tien tips zijn:

 1. Blijf op het hoogste niveau leiding geven aan de verder digitalisering en blijf nieuwe initiatieven ondersteunen.
 2. Streef een lerende organisatie na binnen je instelling.
 3. Ontwerp een (midden-)lange termijnvisie, waarbinnen diverse verzoeken om aanpassingen van het systeem beoordeeld kunne worden.
 4. Blijf je zelf vergelijken met andere ziekenhuizen.
 5. Ontwikkel kennis en ervaring met het IT-systeem binnen de eigen organisatie en houd de motivatie van professionals hoog.
 6. Meet de voortgang en verzamel informatie over de effecten op kwaliteit en doelmatigheid van zorg.
 7. Wees duidelijk over welke data je vastlegt, gebruikt en wie daartoe toegang heeft.
 8. Blijf veiligheid en privacy in de praktijk volgen en verbeteren.
 9. Het optimaliseren van het systeem is nooit af: blijf het continu zien als werk-in-uitvoering.
 10. Vier successen en deel voortdurend ervaringen.
E-health congres

Op het zevende nationale e-health congres 10 november komt uitgebreid aan de orde of deze Amerikaanse ervaringen ook van toepassing zijn in Nederlandse zorgorganisaties. Aan bod komen de effecten van grote IT-systemen op kwaliteit en doelmatigheid van preventieve interventies, diagnostiek, therapie en het begeleiden van mensen met chronische aandoeningen. Deze effecten passeren de revue in plenaire inleidingen en in workshops over goede voorbeelden. Ben jij teleurgesteld over de effecten van jullie IT-systeem op kwaliteit, doelmatigheid en snelheid van zorgverlening? Wil je uithuilen en opnieuw beginnen? Klik dan hier, lees de brochure en schrijf je in.

1)  Cresswell KM, David W Bates and Aziz Sheikh, Ten key considerations for the successful optimization of large-scale health information technology, Journal of the American Medical Informatics Association, 24(1), 2017, 182–187 doi: 10.1093/jamia/ocw037

Eén reactie op “Tien tips voor gebruik informatietechnologie in ziekenhuizen”

 1. Deze 10 punten zijn in mijn ogen geen tips.
  Te hoog over en daardoor waar. Maar ook doelstellingen, voorwaarden door elkaar. Tevens punten op strategisch, tactisch en operationeel nivo (doorelkaar).
  Geeft daardoor nauwelijks handvaten waar ziekenhuizen mee verder kunnen.
  Mag m.i. wat scherper als Harvard.
  En resultaten die tegenvallen hebben m.i. te maken met performance, mate van samenwerken etc. vervat in een werkwijze (processen). Deze werkwijze wordt ondersteund door een geïntegreerd IT systeem in een landschap van andere systemen binnen én buiten het ziekenhuis. De hamvraag is in hoeverre die wisselwerking tussen werkwijze(n) en ondersteuning IT systeem goed is.
  De ervaring leert dat bij implementatie waarin diverse systemen worden vervangen door één geïntegreerd systeem, dat de organisatie ook meer geïntegreerd moet gaan werken. Juist daar zit de uitdaging, voor ziekenhuizen met haar vele afdelingen.

  Beantwoorden

Geef een reactie

XHTML: U kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>