Onderhandelingstips gemeenteraadsleden

De Wet Maatschappelijke Ondersteuning en de Wet Langdurige Zorg zouden alleen moeten gelden voor ouderen met een inkomen beneden modaal. Want dan blijft er voldoende geld over voor eersterangs zorg voor ouderen met een laag inkomen. Deze suggestie deed ondergetekende tijdens een radio uitzending van RTV Dordrecht op zaterdagochtend 2 januari 2016.

Inhoudelijke besluiten
Radiomaker Ben Corino van het programma Studio de Witt had mij verzocht om terug- en vooruit te blikken op de zorg in 2015 en 2016. In de studio verbleven zeven van de tien fractievoorzitters van de Gemeenteraad van Dordrecht. Die raad telt 39 zetels: zo’n drie tot vijf zetels per partij. De voorzitters reageerden verdeeld op mijn voorstel. De seniorenpartij was het helemaal eens met mij. Anderen zagen het niet zitten: want het is niet uitvoerbaar. Weer anderen aarzelden. In tweede instantie riep ik op om over het welzijnsbeleid in 2016 goede inhoudelijke besluiten te nemen: Gun een andere partij de eer, als deze een goed voorstel doet. Vang elkaar geen vliegen af. Verneder de indiener van een voorstel niet bij voorbaat.

Wisselende meerderheden
Tijdens de uitzending, die twee uur duurde, stelde een van de fractievoorzitters voor dat de Dordtse Gemeenteraad een cursus onderhandelen zou moeten volgen om tot gemeenschappelijke besluitvorming te komen. Want gemeente-politiek bedrijven is tegenwoordig werken met wisselende meerderheden, net als in het parlement. Gemeenteraadsleden zjin dus constant met elkaar aan het onderhandelen.

Onderhandelingstips
Dit voorstel bleef de rest van het weekeinde van 2 en 3 januari bij mij hangen. Ik geef hierbij (in telegramstijl) enkele tips die het gemeentelijk onderhandelen over het welzijnsbeleid, binnen de Raad en met zorgaanbieders, vooruit kunnen helpen:

 1. Wees hard op de inhoud en zacht op de persoon
 2. Wees betrouwbaar
 3. Geef interviews over je eigen standpunt zonder af te geven op andere partijen
 4. Overleggen in een achterkamer mag: het doel heiligt (soms) de middelen
 5. Onderhandel over meerdere onderwerpen tegelijk: met andere woorden sluit een package deal
 6. Vertel je onderhandelingspartner eerlijk als je een compromis niet kunt verkopen aan je achterban
 7. Bepaal van te voren wat je van je eigen standpunt wilt inleveren om een compromis te bereiken
 8. Breng een compromis naar buiten niet als vlees noch vis, maar als consensus en cocreatie
 9. Presenteer je onderhandelingsvoorstel niet als een eerste stap naar een socialistische heilstaat of naar een kapitalistisch ingerichte samenleving
 10. Vier een overwinning in de Gemeenteraad niet uitbundig in de openbaarheid.De volgende onderhandelingen worden dan een stuk moeizamer
 11. Pas verder de Harvard Negotiation Rules toe.

Moeilijk vak
Dit zijn mijn tips. Toen ik in het verleden raadslid van de Gemeente Utrecht was (1974- 1984), heb ik bij al deze punten wel eens fouten gemaakt. Het was en is een moeilijk vak. Ik gun de Gemeenteraad van Dordrecht en haar inwoners dat de Dordtse raadsleden zo’n cursus onderhandelen gaan volgen. Dan gaat een nieuw spreekwoord gelden: Hoe dichter bij Dordt, hoe beter het wordt. Beste lezer, als je de radio uitzending wilt beluisteren, klik dan hier.

Geef een reactie

XHTML: U kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>