Hoe verbeter je de onderhandelingen tussen zorgverzekeraars en ziekenhuizen?

De positie van de inkopers van zorgverzekeraars is onduidelijk. Zijn zij boodschappenjongens die inkopen wat de baas heeft opgeschreven op het boodschappenlijstje? Of kopen zij in met eigen mandaat? Dat is vaak niet duidelijk. Ziekenhuizen die onderhandelen met de zorgverzekeraars moeten dat wel weten. Zij moeten een overeenkomst kunnen sluiten met een echte onderhandelaar en niet met een boodschappenjongen. Deze opmerking maakte ik tijdens een lezing op 8 januari voor medisch specialisten in opleiding binnen het Onze Lieve Vrouw Gasthuis te Amsterdam. De Power Point presentatie kun je hier downloaden.
In dezelfde lezing heb ik nog een aantal andere problemen bij het onderhandelen behandeld:

 • Het ontbreken van een financieel kader voor de komende jaren waarbinnen zieken huizen moeten blijven.
 • Het ontbreken van lange termijnbeleid waarbinnen de jaarbegroting moet blijven.
 • Het niet voorsorteren voor ziekenhuisbesturen waardoor zij met veel te hoge begrotingen komen aan de onderhandelingstafel.
 • Het verkokerd werken door zorgverzekeraars.
 • Teveel bridgen en te weinig schaken oftewel te weinig transparantie over en weer.

Eén reactie op “Hoe verbeter je de onderhandelingen tussen zorgverzekeraars en ziekenhuizen?”

 1. Beste Guus ,
  #Transparantie van zorgverzekeraars 🙁 Koning: Het Achmea portaal voor huisartsen –om uitbreiding- voor POH GGZ aan te vragen staat niet open. Gevolg Dame: de huisartsen krijgen mogelijk pas in okt 2014 te horen of vergoedingen -voor uitbreiding- POH GGZ akkoord te zijn Huisarts in spagaat met investering POH GGZ en betaling geleverde diensten, voor Pion: POH-GGZ onduidelijkheid over uren en betaling.

  Groet Lyda

  Beantwoorden

Geef een reactie

XHTML: U kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>