Video-college 200 jaar preventie in Nederland

in een online video van de Fontys Hogeschool Eindhoven voor haar derdejaars studenten wordt de preventie in Nederland besproken door prof. Guus Schrijvers.

De preventie kent sinds 1850 vijf successen. Deze komen uitvoerig aan de orde in een online video die de Fontys Hogeschool te Eindhoven onlangs heeft geproduceerd voor haar derdejaars studenten van paramedische-, verpleegkundige- , sociale -en andere beroepsopleidingen. Deze vijf succesfactoren zijn:

  1. Terugdringen van besmettelijke ziekten dankzij het aanleggen van riolering en waterleiding. Dit leidde tot een enorme verhoging van de gemiddelde leeftijd.
  2. Vaccineren van jonge kinderen. Dit leidde tot een succesrijke daling van de kindersterfte.
  3. Terugdringen van de alcoholconsumptie vanaf 1880 tot circa 1960. Dit leidde tot een aanzienlijke daling van gezinsproblematiek: ach, vader lief, toe drink niet meer.
  4. Terugdringen van het aantal verkeersdoden sinds circa 1960 door hogere eisen te stellen aan automobilisten, veiliger auto’s te produceren (met veiligheidsgordels!) en veiliger wegen aan te leggen (met bijvoorbeeld vangrails).
  5. Het terugdringen van het roken sinds circa 1960 door voorlichtingscampagnes, accijnzen en een goede medische lobby.
Vooruitblik

Al deze successen komen aan de orde in een video van de Fontys Hogeschool te Eindhoven. Deze instelling benaderde ondergetekende om dit college over preventie op te nemen voor de derdejaars studenten. Behalve teruggeblikt, heb ik ook vooruit gekeken naar de komende veertig jaar: hoe dringen wij overgewicht, bewegingsarmoede, stress, roken en alcoholconsumptie verder terug?

Preventieve advisering

Daarnaast geef ik de kijkers suggesties over hoe om te gaan met preventieve advisering aan individuele cliënten. Trefwoorden hierbij zijn: motivational interviewing, de preventieketen, losse interventies (die niet werken) en zelfmanagement support.

Na de plezierige filmopname (in één keer opgenomen!) kreeg ik (naast complimenten voor de mix van feitenkennis en enthousiasme voor de volksgezondheid) toestemming om het online college ook op mijn eigen Youtubekanaal te plaatsen. Wil je deze video bekijken? Klik dan hier. Ga je hem gebruiken voor groepen? Laat mij dat dan even weten via mail@guusschrijvers.nl

Geef een reactie

XHTML: U kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>