Wat is jouw sterfstijl?

Stichting STEM wil sterven uit de taboesfeer halen. Ze zijn een laagdrempelig kennisplatform gestart voor ideeën en initiatieven ter verbetering van de laatste levensfase.

Stichting STEM wil sterven uit de taboesfeer halen. Hun motto is: Leven is ook doodgaan. Denk erover, praat erover. Ze zijn een laagdrempelig kennisplatform gestart voor ideeën en initiatieven ter verbetering van de laatste levensfase.

Taboe

Sommige mensen weten dat ze niet lang meer te leven hebben of maken het van dichtbij mee. Voor anderen is dit nog ver weg. Veel mensen vinden het moeilijk om erover te praten. Want waar moet je het over hebben? Hoe doe je dat? En waarom zou je praten over doodgaan? Doe je daarmee je naasten geen verdriet? Toch kan praten over je eigen eindigheid ook veel opleveren. Op tijd erover praten zorgt er voor dat je meer van elkaar weet en dat het daardoor in tijden van grote spanning (slecht nieuws, plotselinge achteruitgang) makkelijker is je weg te vinden. Bijvoorbeeld over vragen als: waar wil ik mijn laatste dagen doorbrengen? Met wie wil ik dan zijn? Wat is dan voor mij echt belangrijk?

STEM

Stichting STEM wil mensen ondersteunen bij het bespreekbaar maken van de dood. STEM staat voor STerven op je Eigen Manier en is opgericht door praktijkmensen uit de medische zorg. STEM wil sterven uit de taboe- en medische sfeer halen en een volwaardige plaats in het leven geven. Ze ontplooien allerlei activiteiten, zoals een website over dit onderwerp (doodgewoonbespreekbaar.nl), trainingen en e-learning. Ook stimuleert ze zorgverleners het contact over het levenseinde met hun zorgvragers tijdig op te starten.

Eigen sterfstijl

Hoort bij een eigen leefstijl ook een eigen sterfstijl? Dat is de insteek van het landelijk onderzoek van Motivaction, in opdracht van het Transmuraal Netwerk Midden Holland, naar de manier waarop mensen denken over de laatste levensfase. Het onderzoeksmodel verdeelt de Nederlandse bevolking in vijf sociale milieus die een levenshouding en waardeoriëntatie delen. Dit levert vijf verschillende type mens op, die ieder op een eigen manier omgaan met sterven: proactief, onbevangen, sociaal, vertrouwend en rationeel. Via ‘welk type ben jij’ op de website van STEM (en op doodgewoonbespreekbaar.nl) worden de verschillende typen weergegeven in filmpjes. Ook kan je hier een test doen, om er achter te komen tot welk type je behoort.

Eén reactie op “Wat is jouw sterfstijl?”

Geef een reactie

XHTML: U kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>