Ziekenhuizen vullen Hoofdlijnenakkoord nader in

De NVZ heeft een nieuw programma om het hoofdlijnenakkoord in te vullen. De afkorting staat voor de Juiste Medisch Specialistische zorg voor de Patiënt.

JuMP is de naam van een nieuw programma van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). De afkorting staat voor de Juiste Medisch Specialistische zorg voor de Patiënt. Het NVZ bestuur heeft eind augustus hiertoe besloten. Vervolgens is via vier regionale bijeenkomsten input opgehaald bij de leden om het programmaplan verder uit te werken. De naam JuMP suggereert ook een sprong voorwaarts.

Doelstellingen

Het programma beoogt het Hoofdlijnenakkoord Medisch Specialistische Zorg nader in te vullen. Het heeft drie doelstellingen: integrale zorg voor de patiënt (1), die zo dicht mogelijk bij huis wordt aangeboden (2) met hoge kwaliteit en betaalbare kosten (3). Het programma omvat meerdere activiteiten. Ik noem er hier drie:

  • Een scan in hoeverre de zorginstelling goed is toegerust voor de beweging richting juiste zorg op de juiste plek.
  • Stroomversnellers: hierbij gaat het om het creëren van condities om zorginnovaties sneller te kunnen implementeren.
  • Het helpen realiseren van cultuurverandering. Veranderingen in het zorgpad vragen een andere manier van werken en denken van medewerkers. Ook is het belangrijk dat patiënten goed geïnformeerd worden over en betrokken worden bij veranderingen rond de juiste zorg op de juiste plek.
Congres

Al deze informatie pikte ondergetekende op in een gesprek met Marenne Terlingen, Senior Beleidsadviseur bij de NVZ en Programmamanager voor JuMP. Tijdens het congres realisatie hoofdlijnenakkoorden en de juiste zorg op de juiste plek op 16 november zal zij het JuMP-programma toelichten in een plenaire voordracht. Naast plenaire voordrachten zijn er themagerichte parallelsessies met tal van goede voorbeelden, workshops en flitspresentaties. Het uitgebreide programma, de sprekers en alle praktische informatie over het congres vind je hier.

Geef een reactie

XHTML: U kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>