Zorgpad longontsteking Albert Schweitzer Ziekenhuis wint Guus Schrijversprijs

Op 30 januari werd tijdens het jaarlijkse Zorgpadencongres de Guus Schrijversprijs uitgereikt. Drie zorgpaden maakten kans op deze door CZ gesubsidieerde prijs van € 2.000,-. Het zorgpad longontsteking van het Albert Schweitzer Ziekenhuis sleepte de prijs in de wacht.

Nieuwe aanpak
De jury koos het zorgpad longontsteking vanwege de nieuwe aanpak voor een oud probleem. Longontsteking komt veel voor, vooral bij ouderen en zeker in deze griepepidemie. In het Albert Schweitzer Ziekenhuis vinden tien tot vijftien opnames per week plaats vanwege een acute longontsteking. Voorheen werden dergelijke patiënten door internisten en longartsen verschillend behandeld. Het Albert Schweitzer Ziekenhuis heeft het zorgpad voor deze patiënten nu geprotocolleerd. Dit zorgt ervoor dat ze sneller beter worden en niet onnodig worden opgenomen.

Andere genomineerden
De twee andere genomineerden waren de kniepoli van de Mobility Clinic van het UMC Utrecht en het zorgpad chronisch hartfalen van de afdeling Cardiologie van de Rijnland zorggroep en de huisartsen in Alphen aan de Rijn.

Zorginnovatie volgens het Cappuccinomodel
In hoofdstuk 15 van mijn nieuwe boek Zorginnovatie volens het Cappuccinomodel ga ik uitgebreid in op het belang van zorgpaden. Het boek (400 pagina’s) is zowel online als in de boekhandel te bestellen voor 24,95 euro. ISBN 9789072219923.

 

Geef een reactie

XHTML: U kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>