Schippers houdt nationale rampzorgcoördinator af

De afgelopen jaren vonder er wereldwijd meerdere terreuraanslagen gelijktijdig plaats op verschillende locaties in een land. Een goede coördinatie van de rampzorg is dan van levensbelang. Minister Schippers wil geen nationale rampzorgcoördinator. Zes GHOR-organisaties slaan daarom de handen ineen om de coördinatie bij rampen te verbeteren.

Vraagstukken

In België, Frankrijk, India, Engeland en de VS vonden sinds 2001 meerdere terreuraanslagen gelijktijdig plaats op verschillende locaties. Daar was op grote schaal medische, acute behandeling ofwel rampzorg aan de orde. De volgende vraagstukken komen in zo’n situatie naar voren: Welke meldkamers ambulancezorg handelen de meldingen af en welke zetten ambulances in? Hoeveel ambulances gaan naar welke onheilsplek? Welke ziekenhuizen nemen op welke onheilsplek welke slachtoffers op? Welk medisch persoon met gezag informeert massamedia en autoriteiten over aantal slachtoffers en aard van verwondingen?

Het Nationale Spoedzorgcongres vond 7 oktober plaats in Utrecht. Een leerzaam, interactief congres met veel (inter)nationale sprekers en flitspresentaties.Spoedzorgcongres

In de genoemde landen werken nationale coördinatoren die vanaf het begin van de ramp vooraf vastgestelde scenario’s afwerken en daarnaast ook volop improviseren. Twee daarvan waren aanwezig op het 17e nationale spoedzorgcongres op 7 oktober te Utrecht: de Belg Marcel van der Auwera en de Engelsman Jonathan Benger. Aan dit congres namen tal van prominenten deel van medische rampenorganisaties. Dat zijn in Nederland onder meer de GHOR-organisaties, waarbij GHOR staat voor Geneeskundige Hulp- bij Ongevallen en Rampen.

Debat

Tijdens het congres mocht ik een debat voorzitten over de vraag of Nederland voldoende voorbereid is op gelijktijdige aanslagen op verschillende locaties. In een voorbeschouwing op het congres ging ik hier al eerder op in. Mijn antwoord was ja, maar. Tijdens het levendig en interessante debat kwam van verschillende kanten naar voren dat de minister voor Volksgezondheid de benoeming van een nationale rampzorg coördinator afhoudt.

spoedzorgcongres-07-10-2016_0190Samenwerking

Om toch in de leemte van nationale coördinatie te voorzien, hebben thans zes GHOR-organisaties de handen ineengeslagen. Dat zijn die van de vier grote steden, Midden Holland en Noord-Holland. Binnenkort komen zij met antwoorden op de hierboven genoemde vragen. Dit gaat gedoe opleveren, zo bleek tijdens het debat, voor de GHOR-organisaties elders in het land. Want bij een ramp moeten ook zij ambulances, operatiekamer capaciteit en ziekenhuisbedden aanbieden. Bovendien kunnen die zes Randstad-organisaties geen nationale coördinator aanstellen.

Reactie

Onduidelijk bleef tijdens het debat wat de overwegingen zijn van minister Schippers. Is er wellicht sprake van een storm in een glas water? Inmiddels heb ik dit bericht naar de minister gemaild. Haar antwoord vind je hier.

Het spoedzorgcongres vond 7 oktober plaats in Utrecht. Een leerzaam, interactief congres met veel (inter)nationale sprekers en flitspresentaties.Reguliere acute zorg

Op het congres waren ook veel huisartsen, SEH-artsen en verpleegkundigen aanwezig om lezingen aan te horen over innovaties in de individuele, reguliere acute zorg. Zie hierover andere berichten op deze website. In totaal namen zo’n 150 personen deel aan het congres. Zij waardeerden de grote hoeveelheid nieuwe informatie die nog niet de vakpers en massamedia had gehaald. De PowerPoint presentaties van Van der Auwera en Benger en van alle andere twintig sprekers tref je hier aan.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *