Opgeschaalde zorg en innovaties centraal op Spoedzorgcongres

Het Nationale Spoedzorgcongres vond 7 oktober plaats in Utrecht. Een leerzaam, interactief congres met veel (inter)nationale sprekers en flitspresentaties.

Het 17Nationale Spoedzorgcongres vond plaats op vrijdag 7 oktober 2016 in Utrecht. Nationale en internationale sprekers, actuele flitspresentaties en een volle zaal zorgden voor een goede sfeer en (zoals uit de eerste evaluaties blijkt) een leerzaam congres.

De volgende vragen stonden centraal:

 • Wat kunnen leidinggevenden en professionals bij acute-zorgaanbieders doen om in te spelen op de grotere vraag naar spoedzorg?
 • Hoe kunnen ze bijdragen aan preventie?
 • Hoe kunnen ze het beste inspelen op een hoog dreigingsniveau?
 • En hoe pak je dit alles aan bij gelijkblijvende budgetten?
spoedzorgcongres-07-10-2016_0050Ochtendprogramma

Tijdens het ochtendprogramma kwamen de volgend sprekers en onderwerpen aan bod:

   • De Britse hoogleraar Jonathan Benger (professor of emergency medicine en National Clinical Director for Urgent Care, NHS England), hield een lezing over de schaarste aan spoedzorg in zijn land en de overbelasting van ziekenhuizen en spoedzorgverleners.
   • Daarna was het woord aan Marcel van der Auwera (Diensthoofd Dringende Hulpverlening van het DG GS Gezondheidszorg te Brussel) die verantwoordelijk was voor de acute zorg na de recente terreuraanslagen aldaar. Hij beantwoordde twee vragen: Wat ging goed en wat kon beter? Zijn presentatie: Terreuraanslagen Brussel: Acute zorg.
   • Paul Giesen (huisarts en projectleider spoedzorgonderzoek RadboudUMC) ging  in op de samenwerking tussen huisartsenposten en de Spoedeisende Hulpafdelingen: Huisartsenpost en ketensamenwerking
   • Birgitte Blatter (Manager Registraties bij VeiligheidNL) schetste nieuwe mogelijkheden voor preventie van letsel en daarmee van acute zorg: Preventie van letsel
   • Michiel van Well (senior adviseur bij Vital Innovators) legde uit hoe je maatschappelijke impact meet in de spoedzorg (sociale return on investment)
Middagprogramma

spoedzorgcongres-07-10-2016_0190In de middag vonden twee parallelsessies plaats. De eerste ging over acute zorg bij calamiteiten. Het begon met een debat en de vraag: Is de Nederlandse acute zorg voldoende voorbereid op terreuraanslagen? Deelnemers aan dit debat waren Jonathan Benger Marcel van der Auwera, Leo Geeraedts en Ton van Dijk.

Daarna volgden een aantal flitspresentaties over innovaties, recente onderzoeken, nieuwe software of -apps:

Het Nationale Spoedzorgcongres vond 7 oktober plaats in Utrecht. Een leerzaam, interactief congres met veel (inter)nationale sprekers en flitspresentaties.Op de andere parallelsessie stond de kwaliteit en capaciteit van acute zorg aan specifieke doelgroepen, zoals mensen met een beroerte of met acute hartproblemen centraal.

Het spoedzorgcongres vond 7 oktober plaats in Utrecht. Een leerzaam, interactief congres met veel (inter)nationale sprekers en flitspresentaties.Daarna volgden ook hier een aantal flitspresentaties:

Plenaire slotsessie

Het congres werd afgesloten door dagvoorzitter Guus Schrijvers (gezondheidseconoom en oud hoogleraar Public Health). Hij beantwoorde in zijn lezing de vraag: Welke financiële en niet-financiële prikkels kunnen de kwaliteit en omvang van spoedzorg beïnvloeden?

spoedzorgcongres-07-10-2016_zz0163Wetenschappelijke documenten spoedzorg

In het kader van het 17Nationale Spoedzorgcongres heeft Guus Schrijvers uit zijn verzameling wetenschappelijke artikelen een selectie gemaakt van  ruim 130 documenten die interessant zijn voor professionals, directeuren en beleidsmakers die verantwoordelijk zijn voor spoedzorg. Deze vind je hier.

Geef een reactie

XHTML: U kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>