Actuele cijfers informele zorg op Mantelzorgcongres 20 april

20 april 2016 is er in Zeist een congres en beurs over het versterken van mantelzorg. Het congres heeft als titel: ‘mantelzorg is goedkoop, maar niet gratis’ en is bestemd voor zorgprofessionals, zorgverzekeraars, gemeenten, patiëntenorganisaties en dergelijke. Alice de Boer is de belangrijkste spreker. Zij geeft een groot aantal cijfers over mantelzorg, gebaseerd op onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau. “De diversiteit onder helpers en in zorgsituaties is groot, groter dan wel gedacht wordt,” aldus De Boer.

Informele zorgverleners

Alice de Boer is onlangs benoemd tot bijzonder hoogleraar ‘Sociale ongelijkheid en informele hulp’ aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU). De leerstoel is ingesteld door het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), waar Alice werkzaam is als senior onderzoeker. Als hoogleraar richt De Boer zich op verschillen tussen diverse groepen ‘informele zorgverleners’ en de effecten daarvan. In een periode waarin burgerparticipatie hoog op de overheidsagenda staat, is onderzoek naar informele hulp van groot belang.

Diversiteit

Op het mantelzorgcongres geeft Alice een groot aantal kwantitatieve gegevens over mantelzorg, gebaseerd op jarenlang uitgevoerde enquêtes van het Sociaal Cultureel Planbureau. Centraal in haar lezing staat het rapport ‘Informele hulp; wie doet er wat?’ (2015), waarvan De Boer co-auteur was. Hieruit blijkt dat veel mensen actief zijn in de onderlinge hulpverlening: vrouwen, maar ook mannen, niet-werkenden en werkenden, jongeren en ouderen, familieleden, vrienden en buren. Al deze mensen helpen niet alleen hulpbehoevende ouderen, maar ook mensen met een verstandelijke beperking of psychisch problemen.

Feiten en cijfers

“Informele hulpverleners leveren veel vrije tijd in en melden zich vaker dan gemiddeld ziek,” vertelt de Boer. “Veel minder bekend is welke effecten het verlenen van informele hulp heeft op de lange termijn, of voor specifieke hulpverleners (werknemers, jongeren, etcetera). Ik bespreek op het Mantelzorgcongres zowel de bekende als niet bekende feiten en cijfers over mantelzorg.”

Beurs en congres

Benieuwd wat Alice de Boer te vertellen heeft over mantelzorg? Kom dan naar het congres en de beurs ‘Mantelzorg is goedkoop maar niet gratis’ op 20 april. Naast het ochtendprogramma, met gerenommeerde sprekers en plenaire sessies, is er een aantrekkelijk middagprogramma. Daar kan je onder andere actuele workshops bezoeken, waarin zo’n 40 zorgaanbieders, cursusdocenten en app ontwikkelaars laten zien wat zij voor mantelzorgers in petto hebben. Heb je interesse om het Mantelzorgcongres op 20 april in Zeist bij te wonen? Klik dan hier voor meer informatie of schrijf je alvast in.

 

Geef een reactie

XHTML: U kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>