Amstelland = multidisciplinair land

Op zoek naar een incompany training of interne studiedag over een actueel onderwerp in de zorg? Neem dan contact op met de Guus Schrijvers Academie.

In de regio Amstelland wordt een groot deel van de eerstelijnszorg geleverd door acht gezondheidscentra. Een aantal medewerkers van deze gezondheidscentra hebben de afgelopen maanden de incompany masterclass Geïntegreerd Zorgmanagement gevolgd. Wim Schellekens en ik mochten deze gemotiveerde mensen tien dagen trainen.

Gedreven professionals

De regio Amstelland bestaat uit onder meer de gemeenten Aalsmeer, Amstelveen en Uithoorn. Er wonen zo’n 180.000 inwoners. Acht grote gezondheidscentra bieden het merendeel van de eerstelijnszorg. Een gezondheidscentrum heet in vakjargon een GES, een Geïntegreerd Eerstelijns Samenwerkingsverband. De gebouwen van de centra zijn nog niet zo oud: de meeste werden neergezet na 2006. Gedreven professionals sturen de gezondheidscentra in Amstelland aan. Zo zijn er huisartsen die al veertig jaar multidisciplinair werken. Ook is er een fysiotherapeute die een prachtig programma voor orthopedische patiënten heeft ontwikkelt en thans uitvoert. En er zijn apothekers die zich druk maken over de therapietrouw van mensen met een lichte, verstandelijke beperking.

Uitdaging

Oud-hoofdinspecteur Wim Schellekens en ik mochten de mensen van die acht GES’en tien middagen trainen in Uithoorn. Er schoven regelmatig gasten aan: inkopers van zorgverzekeraars, beleidsambtenaren van gemeenten, directeuren van de centra en ook vier wethouders. Het was voor mij een mooie uitdaging om de academische kennis uit mijn boeken Zorginnovatie volgens het Cappuccinomodel en Integrated care: better and cheaper te vertalen naar de dagelijkse praktijk van de gezondheidscentra.

SWOT-analyse

Op donderdag 9 februari hebben de deelnemers, Wim Schellekens en ik de Masterclass afgesloten. De deelnemers van elke GES presenteerden een SWOT-analyse van hun eigen centrum. SWOT staat voor Strenghts, Weaknesses, Opportunities en Threats. Open en duidelijk kwamen sterke en zwakke punten aan de orde. Daarna maakten de deelnemers met zijn allen een SWOT-analyse voor de gehele regio Amstelland. Het enthousiasme bij de cursisten was zo groot, dat later dit jaar een strategische sessie is gepland voor het ontwikkelen van gezamenlijk beleid in de komende jaren. Die vindt plaats op basis van de gemaakte SWOT’s. Moe maar voldaan reed ik op 9 februari terug naar Utrecht, een afstand van 30 kilometer waar ik anderhalf uur over deed. Ook dat is de Randstad.

Masterclass 23 maart

Op 23 maart start een nieuwe Masterclass Geïntegreerd Zorgmanagement met een open inschrijving volgens dezelfde formule als in Amstelland. Wil jij daaraan deelnemen? Er is nog plaats. Klik hier voor de brochure en schrijf je in. Heb je vragen, of wil je meer informatie vooraf? Stuur mij dan een mail.

Geef een reactie

XHTML: U kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>