Bloemlezing wetenschappelijke documenten spoedzorg

Sinds zeventien jaar houdt ondergetekende wetenschappelijke literatuur bij over experimenten, onderzoeken en ontwikkelingen in de spoedzorg. Honderden artikelen verzamelde ik in de loop der jaren. Uit die verzameling heb ik een selectie gemaakt van 80 documenten die interessant zijn voor professionals, directeuren en beleidsmakers die verantwoordelijk zijn voor spoedzorg. Ik heb de literatuur verdeeld over een aantal thema‚Äôs: Ambulancezorg, beleidsnota’s en adviezen, huisartsenposten, intensive care-afdelingen, instrumenten van kwaliteitsmeting, preventie, spoedeisende hulpafdelingen, traumacentra en traumahelicopters. Het overzicht vind je hier.

Samenwerking

De artikelen gaan vooral over de samenwerking tussen zorgaanbieders. Ook preventie van spoedzorg (valpreventie, alcohol gerelateerde ongevallen, niet geplande heropnames) komt aan de orde. Ik ga ervan uit dat gebruikers van het overzicht zelf online de volledige tekst van een publicatie kunnen vinden. Lukt je dat niet, dan kan je een mail sturen naar Annet Esser. Zij is de secretaresse van de Guus Schrijvers Academy die bijscholing organiseert.

Spoedzorgbeleid

Ter voorbereiding van het 17e Nationale Spoedzorgcongres op 7 oktober te Utrecht heb ik deze selectie opgesteld. Belangrijke overweging hierbij was dat dit congres zou moeten stimuleren dat professionals kennis nemen van zorginnovaties en nieuwe ontwikkelingen inde spoedzorg/ acutezorg. Zelf houd ik de afsluitende voordracht op het congres. Dan komt de literatuur in vogelvlucht aan de orde. Mijn hoop is dat ik daarmee bijdraag aan wetenschappelijk onderbouwd (regionaal) spoedzorgbeleid. Twee vragen staan centraal op het Spoedzorgcongres: hoe kunnen we de acute zorg in komende vijf jaar verbeteren zonder extra budget? En wat kunnen we doen aan preventie? Wil jij deelnemen aan het congres? Klik dan hier. Lees je ter voorbereiding alvast een paar artikelen? Doen!

Geef een reactie

XHTML: U kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>