Drie suggesties om de kwaliteit van de langdurige zorg te behouden

Het aantal 75 plussers stijgt van 1,3 miljoen in 2015 naar 2,1 miljoen in 2030. Als het zorgbeleid niet verandert, gaat de kwaliteit van de zorg achteruit.

In 2015 woonden in Nederland 1,3 miljoen 75 plussers. In 2030 is dat aantal 2,1 miljoen: een stijging van 63% ofwel ongeveer 50.000 per jaar. Die groei is zo groot, omdat vele babyboomers in die periode hoogbejaard worden. Als het zorgbeleid niet verandert, gaat de kwaliteit van de zorg achteruit: artsen en verpleegkundigen gaan fouten maken door gebrek aan tijd en te veel stress.

Oplossingen

In een column in dagblad Het Parool op 29 december doe ik drie voorstellen om de kwaliteit van de (langdurige) gezondheidszorg te behouden en babyboomers een zo goed mogelijke oude dag te gunnen. Dat zijn: meer kwaliteitsconcurrentie, minder registratie en het vormen van lerende organisaties. De gehele column kan je hier lezen.

Congres Langdurige Zorg

Bovenstaande onderwerpen komen ook uitgebreid aan bod op het congres over kwaliteit en bekostiging van langdurige (24-uurs)zorg op 15 maart 2018 in Utrecht. Klik hier voor meer informatie.

Geef een reactie

XHTML: U kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>