EHBO-app zoekt AED’s

De EHBO- app is ontwikkeld om snel eerste hulp bij ongelukken te kunnen verlenen. Dat is belangrijk want kennis van eerste hulp in de eerste minuten van een ongeval is cruciaal om levens te redden of letsel te beperken. Bij een hardstilstand kunnen gebruikers van de EHBO-app snel zien waar de dichtstbijzijnde Automatische Externe Defibrillator (AED) is. Er zijn nu circa 22.000 AED’s aangemeld via de app. Het Rode Kruis wil dit aantal zo snel mogelijk vergroten.

Noodsituatie

De EHBO-app is een groot succes: al ruim 1.4 miljoen mensen hebben hem al (gratis) gedownload. Uit een enquête van het Kruis onder ruim 10.000 gebruikers, blijkt 15 procent van hen de app al in een noodsituatie te hebben gebruikt. Van hen zegt 88 procent beter in staat te zijn hulp te verlenen. Volgens het Rode Kruis zijn er meerdere mensen die mede dankzij de App een leven hebben gered.

AED

Iedere week krijgen 300 mensen buiten het ziekenhuis een hartstilstand. De mobiele applicatie is uitgerust met een gesproken reanimatie-instructie en een tiksignaal voor het juiste reanimatieritme om hulpverlener optimaal te ondersteunen bij het uitvoeren van de reanimatie. Via de app kan eenvoudig de dichts bijzijnde AED worden gevonden. De overlevingskans van een slachtoffer neemt toe als binnen 6 minuten wordt gestart met hartmassage en zo snel mogelijk de AED wordt gebruikt.

Oproep

Naar schatting zijn er zo’n 60.000-80.000 AED’s in Nederland verkocht. Het Rode Kruis wil het aantal aangemelde AED’s (circa 22.000) zo snel mogelijk vergroten en de reeds aangemelde AED’s controleren. Je kunt via www.aed4.eu eenvoudig AED apparaten aanmelden en de locatie en openingstijden van een AED controleren. Het aanmelden van een AED kun je overal doen. Voor het controleren van AED’s met behulp van de EHBO-app moet je in de buurt van de AED zijn.

Festivaltips

Sinds kort is de EHBO-app uitgebreid met tips voor festivalgangers. Steeds vaker krijgen de hulpverleners op festivals te maken met mensen die een drugsvergiftiging opgelopen hebben, met name door ecstasy. Ook het overmatig gebruik van GHB door festivalgangers komt steeds vaker voor.
Verder wordt de app ook gebruikt als naslagwerk, om onder meer de eerste hulpkennis te testen, en om de dichtstbijzijnde huisartsenpost of ziekenhuis op te zoeken. Wil je meer informatie over de multifunctionele EHBO-app? Klik dan hier.

Spoedzorgcongres

De EHBO-app wordt geëvalueerd tijdens een flitspresentatie op het Nationale Spoedzorgcongres op vrijdag 7 oktober 2016 in Utrecht. Ondergetekende is initiatiefnemer van dit congres. Wij streven ernaar om via (inter)nationale sprekers en actuele flitspresentaties een leerzaam, afwisselend en interactief congres te organiseren 7 oktober, ter ondersteuning van de acute zorg. Centrale vragen zijn: hoe kunnen we de acute zorg in komende vijf jaar verbeteren zonder extra budget? En wat kunnen we doen aan preventie? Uitgebreide informatie over het Spoedzorgcongres vind je hier.

Geef een reactie

XHTML: U kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>