Gevalideerde huisartsen-app bevordert zelfmanagement

De app ‘Moet ik naar de dokter?’ helpt gebruikers te beoordelen óf en zo ja wanneer de huisarts geraadpleegd moet worden. De app geeft aan wat mensen zelf kunnen doen om hun klachten te verlichten en in welke gevallen ze alsnog beter de huisarts kunnen bellen.

Vragenlijst

De Moet Ik Naar De Dokter app, die ontwikkeld is door huisartsenpost Apeldoorn, ondersteunt de gebruiker met een interactieve vragenlijst. De app bepaalt aan de hand van de antwoorden van de gebruiker de urgentie van de hulpvraag en geeft advies. Er wordt aangegeven of de gebruiker wel of niet contact op moet nemen met de huisarts of huisartsenpost en wanneer: bel direct of maak een afspraak. Bij een advies om direct contact op te nemen, krijgen gebruikers het adres, telefoonnummer en de route naar de dichtstbijzijnde huisarts of huisartsenpost. Door de samenwerking met Thuisarts.nl geeft de app ook advies wat de gebruiker zelf kan doen om de klachten te verlichten.

Zelfzorg

Het idee is dat de gebruiker pas een patiënt wordt op het moment dat de app adviseert om contact op te nemen met de huisarts. Gebruik van de App vermijdt dus onnodig bezoek aan de huisarts en bevordert zelfmanagement van de patiënt. De overheid doet in toenemende mate een beroep op zelfzorg en eigen verantwoordelijkheid, ook omdat de zorgkosten in Nederland al decennia lang fors stijgen.

Validatie-onderzoek

In tegenstelling tot veel andere zogenaamde symptoomcheckers is ‘Moet ik naar de dokter?’ uitgebreid onafhankelijk getoetst en goedgekeurd. In opdracht van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) heeft IQ healthcare een validatie-onderzoek gedaan naar de app. Op basis van de adviezen van dit onderzoek is de gehele app gecontroleerd op basis van de huidige NHG-triagewijzer en aangepast.

Nominatie

De Moet Ik Naar De Dokter app is een voorbeeld van zinnige zorg: betaalbare zorg, die de patiënt centraal zet en verspilling en overdaad vermijdt. Samen met negen andere initiatieven is de pas vernieuwde app daarom genomineerd voor een Zinnige Zorg Award. Een prijs die zorgverzekeraar VGZ toekent aan zorginitiatieven die leiden tot zinnige en betaalbare zorg. De prijsuitreiking is op 7 juni. Al eerder kreeg Moet Ik Naar De Dokter de Health App Award.

 

 

Geef een reactie

XHTML: U kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>