Is de Nederlandse zorg voldoende voorbereid op ‘Brussel’ en ‘Nice’?

In het verleden waren er problemen rond de acute zorg bij grote calamiteiten zoals de vuurwerkramp in Enschede. Hoe staat Nederland er nu voor? Op het Nationale Spoedzorgcongres op 7 oktober in Utrecht vindt er een publieke discussie plaats over dit actuele onderwerp.

Overdaad

Bij calamiteiten in het verleden bood Nederland te veel gezondheidszorg aan. Zo kwamen er in Enschede bij de vuurwerkramp te veel ambulances aanrijden uit het hele land. Ze stonden elkaar in de weg. In andere steden dan Enschede overleden burgers: er waren geen ambulances meer beschikbaar.

Logistieke problemen

Een ander voorbeeld: Bij het neerstorten van het Turkse vliegtuig nabij Schiphol staakten tal van Noord-Hollandse ziekenhuizen spontaan hun reguliere operatieprogramma. Dat was niet nodig. De meeste ziekenhuizen hervatten hun gewone taken weer zonder in actie te zijn gekomen. Bij alle calamiteiten verliep achter de schermen de bestuurlijke samenwerking niet optimaal. Dat komt onder meer omdat traumazorg regio’s, veiligheidsregio’s en acute zorgregio’s niet samenvallen. Ook komen wel eens logistieke problemen voor bij grote calamiteiten: weet familie van slachtoffers binnen enkele uren of hun geliefde nog leeft en in welk ziekenhuis hij/zij is opgenomen?

Nationale Spoedzorgcongres

Dit zijn punten uit het verleden. Ik neem aan dat de acute zorg heeft geleerd en inmiddels terdege is voorbereid op calamiteiten als terreuraanslagen, ontploffingen, overstromingen, epidemieën en neerstortende vliegtuigen. Maar is dat zo? Is de Nederlandse gezondheidszorg voldoende voorbereid op terreuraanslagen zoals in Brussel en Nice? Over deze laatste vraag gaat een openbare discussie op de middag van 7 oktober tijdens het 17e Nationale Spoedzorg Congres.

Discussie

In de ochtend hebben dan al een Belgische en een Engelse expert verteld welke lessen hun landen trokken uit recente calamiteiten. Na de lunch discussieert ongeveer de helft van de deelnemers over bovengenoemde vraag. Dat gebeurt in drie rondes: 1. Wat staat er in Nederlandse draaiboeken over medische opvang bij calamiteiten, indien meldingen binnenkomen over twee gelijktijdige terreuraanslagen op verschillende locaties? 2. Zijn de lessen die België en Engeland trokken uit hun ervaringen met calamiteiten relevant voor de Nederlandse gezondheidszorg? 3. Is aanvullende besluitvorming wel of niet nodig om de inzet bij calamiteiten verder te verbeteren?

Eerstverantwoordelijken

De discussie vindt plaats onder leiding van ondergetekende. De formule wordt zoals bij de Wereld Draait Door: serieus en af en toe luchtig. Op dit moment ben ik in overleg met eerstverantwoordelijken voor de medische hulp bij calamiteiten die speciaal komen on hun kennis en inzicht te delen met de congresdeelnemers.

Informatie

De discussie over de acute zorg bij calamiteiten in Nederland vindt plaats tijdens een van de twee parallelle middagsessies. De andere sessie gaat over innovaties in de kleinschalige spoedzorg, zoals voor individuele patiënten met een beroerte of  met een hartaanval. Wil je deelnemen aan het Nationale Spoedzorgcongres en de genoemde calamiteitendiscussie? Bekijk dan hier het hele programma en meld je aan.

Geef een reactie

XHTML: U kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>