Krappe meerderheid Nederlanders tevreden met vrije artsenkeuze

56% van de Nederlanders denkt dat zij door de arts van hun keuze behandeld worden als zij ernstig ziek worden. En 50 procent van de Nederlanders is (helemaal) tevreden met het laatste contact dat zij hadden met een arts. De meeste landgenoten zijn wel in overgrote meerderheid tevreden over de zorg als geheel (80%).

Al deze gegevens komen uit een recent artikel van een onderzoeksteam onder leiding van Joachim Hero van de Harvard Medical School. Je treft het artikel hier aan. De percentages zijn gebaseerd op representatieve steekproeven die het team liet houden in tal van landen. Dat gebeurde in de periode 2011-2013. De auteurs analyseren de onderzoeksuitkomsten op de betekenis voor de VS. Dit bericht richt zich op de uitkomsten voor Nederland.

Vrije artsenkeuze

De Harvard onderzoekers stelden onder andere een vraag naar de vrije artsenkeuze. De vraag luidde: Hoe waarschijnlijk is het als u ernstig ziek wordt, dat u de behandeling krijgt van de dokter naar uw eigen keuze? Hier volgen de percentages van de respondenten die antwoordden met waarschijnlijk en zeker: Nederland 56%, Zwitserland 80%, België 75%, de VS 63%, Denemarken 43%, Finland 35% ,Noorwegen 23% en Zweden 19%. De Scandinavische landen scoren waarschijnlijk slechter, omdat daar de vrije artsenkeuze in eerste instantie beperkt is tot een zorgaanbieder in de eigen provincie.

Ziekenhuiscontact

Ook stelden de onderzoekers vragen naar de tevredenheid met het laatste contact met een dokter of met een ziekenhuis. Zeer of helemaal tevreden met het laatste contact met een arts waren: Nederland 50%, de VS 58%, Zwitserland 65% en Denemarken 62%. Andere Europese landen zitten in de buurt van Nederland. Behalve Frankrijk: dat scoort 39%. De laatste contacten met een ziekenhuis scoorden bij alle landen iets beter dan de laatste contacten met artsen.

Middenmoter

Op de vragen waarover de Harvard onderzoekers rapporteren scoort Nederland gemiddeld vergeleken met andere landen. Dit blijkt ook uit een eerder gepubliceerd bericht op deze website. Er zijn bij elke vraag landen die het beter of slechter doen. Er is dus nog flink wat werk aan de winkel voor de zorgverlening in ons land.
Zoals gezegd, bekijken Hero en collega’s vooral naar de betekenis van de scores voor de VS. Wie wil de Nederlandse gegevens interpreteren? Hieronder graag je reactie!

Geef een reactie

XHTML: U kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>