Hoe levert convenant tussen zorgverzekeraar en gemeente synergie op?

30 april heb ik een lezing gegeven aan circa 40 beleidsmedewerkers van de gemeente Den haag en de GGD Haaglanden. De samenwerking met zorgverzekeraars stond die dag centraal. Mijn advies: maak vooral goed gebruik van de sterke punten van de diverse zorgverzekeraars. De Powerpoint presentatie van deze lezing kan je hier downloaden.

De gemeente Den Haag heeft convenanten afgesloten met drie van de vier grote zorgverzekeraars: VGZ, Menzis en CZ. Met Achmea is helaas geen overeenstemming bereikt voor een convenant. Dat is jammer, niet in de laatste plaats voor de gezondheid van de inwoners van Den Haag.

Wijknetwerken
In mijn lezing heb ik voorgesteld dat gemeentes convenanten moet afsluiten op basis van de sterke punten van de diverse zorgverzekeraars. Zo maakt VGZ bijvoorbeeld gebruik van wijknetwerken. Hulpverleners in een wijk creëren één centraal aanspreekpunt, het wijkteam, dat mensen zo goed mogelijk probeert te helpen via korte lijnen in de wijk.

SamenGezond
Menzis heeft het spaarpuntenprogramma’ SamenGezond’, waarmee deelnemers punten kunnen sparen voor gezond gedrag, zoals stoppen met roken. De gespaarde punten kunnen ze in een webshop besteden aan interessante kortingen of leuke producten op het gebied van gezondheid.

Proeftuinen
CZ werkt met regionale proeftuinen. Daarin experimenteren inwoners, zorgverleners en andere partijen met nieuwe initiatieven die leiden tot betere zorg, betere gezondheid en minder hoge kosten. (zie hoofdstuk 18 van mijn boek Zorginnovatie volgens het cappuccinomodel). En Achmea onderscheidt zich door het doelgroepsgewijs inkopen van de zorg.

Verschil
Er is wel een duidelijk cultuurverschil tussen gemeentes en zorgverzekeraars: gemeenten zijn vaak voorstander van open innovatie. Zij willen graag kennis met elkaar delen. Zorgverzekeraars wisselen (onder het mom van concurrentie) weinig ervaringen uit met elkaar.

Eisen

Lukt het niet om tot samenhangende convenanten te komen met zorgverzekeraars, stel dan als gemeente bepaalde eisen aan zorgverzekeraars, bijvoorbeeld het uniformeren van de gevraagde gegevens, of van de kwaliteitscriteria die zorgverzekeraars hanteren.

Geef een reactie

XHTML: U kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>