Mantelzorg centraal tijdens Hattinga Verschure Platform

Woede en moedeloosheid overheersten op een grote bijeenkomst 19 januari van mantelzorgers in de Statenzaal van de Provincie Groningen. Het Hattinga Verschure Platform had de bijeenkomst georganiseerd. Dit platform behartigt de belangen van mantelzorgers in het noorden van Nederland.

Nota
Mijn presentatie bestond uit een breed overzicht van de economische aspecten, ontwikkelingen en actualiteit van mantelzorg. Na mijn lezing kwamen er van de circa zeventig aanwezige mantelzorgers vele emotionele reacties vol wanhoop, woede en zelfbeklag. Ik  heb hun het advies gegeven om hun nare casuïstieke ervaringen te bundelen in een nota en elke casus te voorzien van suggesties, hoe deze voor hun zelf en andere betrokkenen beter had kunnen verlopen. De titel van de nota die ik suggereerde was: Maak van jouw emotie je kracht. Ik liet mij daarbij inspireren door het oude Bijbelse spreekwoord ieder mens krijgt kracht naar kruis. De deelnemers reageerden onthutst: Nu moesten ze ook nog een stuk gaan schrijven. Andries Kroese die werkt bij Zorgbelang Groningen en het genoemde platform ondersteunt, gaat bekijken of zo’n nota haalbaar is.

SCPO-rapporten
Op het congres over Financiële Toegang tot de Langdurige Zorg op 30 september komt mantelzorg uitvoerig aan de orde. Medewerkers van het Sociaal Cultureel Planbureau vatten dan voor de congresgangers alle SCPO-rapporten van de afgelopen vijftien jaar samen. Ook doen zij een voorspelling over de beschikbare mantelzorg in de komende jaren. Hier vind je meer informatie over het congres. Mijn PowerPoint presentatie over mantelzorg tref je hier aan.

Meer informatie over het Hattinga Verschure Platform tref je aan op www.sphv.nl .Het platvorm draagt de de naam van de bedenker van de naam mantelzorg, Joop Hattinga Verschure, hoogleraar ziekenhuiswetenschappen bij het UMC Utrecht van 1971-1984.

Eén reactie op “Mantelzorg centraal tijdens Hattinga Verschure Platform”

  1. het geld voor de mantelzorgers van de regering gaat naat naar de ambtenaar van de gemeente groningen die koopt met korting een bosje bloemen voor de mantelzorger dat is mantelzorgcompliment

    Beantwoorden

Geef een reactie

XHTML: U kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>