Spoedzorgcongres bespreekt medische inzet bij aanslagen

De afhandeling van de eerste spoedmeldingen, de inzet van ambulances, het stilleggen van reeds geplande specialistische zorg en het verspreiden van de patiënten over kleine en grote ziekenhuizen: dit zijn onderwerpen die aan de orde komen op het 17e Nationale Spoedzorgcongres op 7 oktober 2016 te Utrecht.

Aanslagen Brussel

Van de aanslagen in Brussel valt veel te leren, want de Belgen hanteerden tot aan de aanslagen in Parijs allen rampenplannen met maar één calamiteit op maar één locatie. Parijs leerde dat aanslagen ook op twee locaties tegelijk kunnen gebeuren. De Belgen gingen daarom na “Charlie Hebdo” aan de slag met een nieuw, multilokaal rampenplan. Op 1 maart 2016 volgden alle verantwoordelijken daartoe een training in Brussel. Drie weken later vonden de aanslagen op én Zaventem én een Brussels metrostation plaats.

Goed voorbereid

De leidinggevenden in de acute zorg waren gelukkig goed voorbereid. De hulpverlening verliep professioneel. Een ding stond niet in het nieuwe rampenplan: de luchthaven Zaventem bleef vele uren onveilig. Er kon daar (in vakjargon: op de scene) geen eerste hulp worden geboden.

Spoedzorgcongres

Al deze onderwerpen komen aan de orde in een plenaire voordracht van Marcel van der Auwera op het Nationale Spoedzorgcongres 7 oktober. Van der Auwera is eindverantwoordelijke voor de acute zorg bij rampen in België. Voordat hij deze topfunctie verwierf, studeerde hij wiskunde, verpleegkunde en verrichtte hij diverse werkzaamheden als uitvoerende en als leidinggevende in de spoedzorg. Ondergetekende had een voorgesprek met Van der Auwera, kort nadat hij het Belgische parlement had geïnformeerd over de sterke en zwakke punten na de aanslagen in Brussel.

Serious gaming

Van der Auwera heeft twijfels over het nut van grootschalige rampenoefeningen met publiciteit. Want als er camera’s bij zijn, hebben leidinggevenden vaak de neiging om te verklaren dat de oefening geslaagd is, ook als dat niet het geval is. Daarom heeft Van der Auwera een voorkeur voor computersimulatie en serious gaming.

Simulatie

Op het congres simuleren wij een ramp in Nederland die vergelijkbaar is met die in Brussel: op twee locatie met onveilige scenes. We volgen dan de vijf onderwerpen uit de eerste alinea van dit bericht. Is ons land voorbereid op een ramp zoals in Brussel? Dat is onderwerp van gesprek tijdens de middagdiscussie. Ook de Engelse hoogleraar traumatologie Jonathan Benger neemt deel aan deze discussie.

Behalve de grootschalige spoedzorg komt ook de alledaagse spoedzorg in Nederland uitgebreid aan de orde op het Spoedzorgcongres 7 oktober. Het programma en de uitgebreide congresfolder kan je hier bekijken. Save the date!

 

Geef een reactie

XHTML: U kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>