17e Nationale Spoedzorgcongres zoekt sprekers 7 oktober

Op 7 oktober 2016 organiseert ondergetekende in Utrecht een congres voor zorgprofessionals over acute zorg. Voor dit congres ben ik op zoek naar hulpverleners, app-bouwers, onderzoekers, innovators, verpleegkundigen, zorginkopers of beleidsmedewerkers die een korte presentatie over hun werk willen houden. Centrale vragen hierbij zijn: hoe kunnen we de acute zorg in komende vijf jaar verbeteren zonder extra budget? En wat kunnen we doen aan preventie?

De komende jaren komen er verschillende ontwikkelingen af op de acute zorg in Nederland:

 • Het aantal ouderen met acute hartklachten en met een beroerte neemt in de komende jaren aanzienlijk toe. Bovendien veranderen de mogelijkheden van behandeling. Daar moet de organisatie van acute zorg zich op gaan aanpassen.

 • De toegankelijkheid van spoedzorg staat in steeds meer regio’s onder druk.

 • Er zijn meer mogelijkheden gekomen voor preventie van spoedzorg: betere educatie van burgers, crisisplannen, betere registratie van risico plekken en preventiemiddelen zoals fietshelmen.

 • De kans op een terreuraanslag met vele slachtoffers zoals in Londen, Parijs en Brussel blijft ook in Nederland onverminderd aanwezig.

 • De beschikbare financiële middelen voor acute zorg groeien nauwelijks in de periode 2017 -2022.

Flitspresentaties

Op het Nationale Spoedzorgcongres op 7 oktober worden ’s middags een aantal flitspresentaties gehouden van vijf minuten. Je beantwoordt als spreker twee vragen over je werk, app, onderzoek of project: 1. Wat gaat er goed? 2. Wat kan er beter?  Tijdens de pauze kan je aan een statafel vragen beantwoorden van belangstellenden en informatie uitwisselen. Er zijn maximaal tien presentaties. Wij maken vooraf een selectie van de inzendingen. Diegenen die niet geselecteerd worden, kunnen hun presentatie houden tijdens de pauze vanaf een tafel in de koffieruimte.

Gratis toegang

Als flitspresentator krijgt je gratis toegang tot het hele congres. Eventuele introducés zijn niet gratis. Je ontvangt geen honorarium, maar een symbolisch cadeautje. Als je een stand wilt is dat mogelijk, maar daaraan zijn kosten verbonden.

Aanmelden

Heb je interesse om tijdens het Spoedzorgcongres op 7 oktober een korte presentatie te houden gericht op verbetering van de spoedzorg/preventie? Dan ontvang ik graag voor 31 mei een mail van je met een korte omschrijving/motivatie. Als je nog inhoudelijke vragen hebt, kan je mij ook mailen.

Het programma en de uitgebreide congresfolder kan je hier bekijken. Save the date!

2 Reacties op “17e Nationale Spoedzorgcongres zoekt sprekers 7 oktober”

 1. Laila Elghoul

  Beste Guus,
  Mijn naam is Laila Elghoul, 37 jaar, ben trainer en triagist op een huisartsenpost
  Ik geef voornamelijk communicatietrainingen, waaronder de training ” Communiceren met allochtone patienten”. Tijdens deze training geef ik tips en tricks over hoe om te gaan met de verschillende generaties ( voornamelijk over de Marokkaanse en Turkse gemeenschap). Verder geef ik achtergrond informatie over deze generaties, waarom reageren ze zoals ze reageren( denk hierbij aan agressief gedrag, theatraal gedrag, geen hand schudden etc etc) De training heb ik gegeven aan huisartsen, triagisten, centralisten en ambulanceverpleegkundigen, de training wordt altijd goed ontvangen met een score van gemiddeld een 8.
  De training ben ik gaan geven nadat ik als zorgverlener zag dat er vaak communicatieproblemen van collega’s met allochtone patienten waren die eigenlijk voorkomen hadden kunnen worden en die vaak berustten op misstanden.
  Ik merk dat veel zorgverleners alleen de verhalen uit de media kent over deze groepen, en dat ze vaak al met een soort van vooroordeel een gesprek beginnen met de ” allochtone patiënt”. Door deze training belicht ik ook de andere kant. Heb zelf een Marokkaanse achtergrond, dus weet goed hoe het “achter de balie” werkt maar ook hoe het “voor de balie” is en deze ervaring deel ik graag.

  Als er vragen zijn, dan hoor ik deze graag.

  Met vriendelijke groet,
  Laila Elghoul
  Laila intercultural training

  Beantwoorden
 2. Feike Loots

  Beste Guus,

  Sinds een half jaar ben ik bezig met een onderzoeksproject naar de herkening van sepsis op de huisartsenpost. Ik heb een achtergrond als SEH-arts en ben nu full time onderzoeker bij IQ Healthcare in het team van Paul Giesen. Hij attendeerde me er op dat er voor het spoedzorgcongres nog sprekers werden gezocht en dit lijkt me een mooie gelegenheid om de meest relevante resultaten van mijn onderzoek te presenteren. Recent heb ik een vragenlijst onderzoek en een dossieronderzoek op de HAP in Nijmegen afgerond en ben over enkele weken klaar met een onderzoek in Ede waar ik gegevens van de IC met de HAP heb gekoppeld.

  Deze onderzoeken zijn vooral om het probleem in kaart te brengen en de volgende stap is om prospectief onderzoek te gaan doen naar de mogelijke toegevoegde waarde van point-of-care testing. Hierbij werk ik nauw samen met Saltro, een diagnostisch laboratoriumin Utrecht.

  Graag hoor ik of er nog mogelijkheid is voor een “flitspresentatie”.

  Met vriendelijke groet,
  Feike Loots

  Beantwoorden

Geef een reactie

XHTML: U kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>