Stomadragers willen inzicht in kosten materiaal

Bijna driekwart van de stomadragers wil weten wat de kosten zijn van de materialen die ze gebruiken zoals spoelzak, stomaplug, reinigingsmiddel en spoelpomp. Waarom? Om bewust te zijn van de kosten (61%), om inzicht te krijgen in het eigen gebruik (51%) en om te controleren of er niet meer in rekening wordt gebracht dan besteld (42%).

Onderzoeksverslag
Al deze gegevens staan in het onderzoeksverslag Stomamaterialen en vergoedingen, een onderzoek onder 790 stomadragers. De Stoma Vereniging publiceert het rapport. Ondergetekende ontving 6 juni het eerste exemplaar van dit verslag. Dat gebeurde tijdens een congres in Assen met bijna 300 stomadragers.

Rol verzekeraars
Ik nam deel aan het grote Stomadebat over economische en zorginhoudelijke aspecten van de stomazorg. Er zijn zorgverzekeraars die het aantal soorten stomamaterialen willen inperken. Daar was het congres unaniem op tegen. Dat blijkt ook uit het genoemde onderzoeksverslag. Van de stomadragers wil 95% zelf beslissen welk merk zij aanschaffen. Van hen zegt 97% dat het materiaal in grote mate de kwaliteit van hun leven bepaalt.

Stomaverpleegkundigen
De stomadragers zijn vol lof over de stomaverpleegkundigen van de ziekenhuizen. Zij vinden het raar dat er een volledige DBC voor de medisch specialist wordt geopend als zij alleen de verpleegkundige willen raadplegen. Een huisarts zou direct een stomaverpleegkundige moeten kunnen inschakelen zonder tussenkomst van een specialist.

Rol leveranciers
Leveranciers roepen ergernis op, als zij stomadragers bellen met de vraag of de drager niet te veel stomamateriaal gebruikt. Dat is georganiseerd wantrouwen in opdracht van de zorgverzekeraar. Juiste vragen van de leverancier (volgens de congresdeelnemers) zijn: Hoe gaat het met u? Wat zijn uw ervaringen met het stomamateriaal?

Meedenken
Zorgverzekeraars zouden stomadragers inzicht in de kosten moeten geven, zoals hierboven reeds vermeld. Want zij zijn en masse bereid mee te denken over kostenproblemen. Het genoemde onderzoeksverslag staat binnenkort op www.stomavereniging.nl . Eventueel verzoek je om toezending via info@stomavereniging.nl.

Masterclass
Het inzicht dat patiënten hebben in de kosten van hun behandeling komt uitgebreid aan de orde in de masterclass Geïntegreerd Management van Kwaliteit van Zorg & Financiën die op 5 november van start gaat.

Eén reactie op “Stomadragers willen inzicht in kosten materiaal”

 1. Dr. Jos M. van der Meer

  Beste Guus,

  reactie op vrije materiaalkeuze!
  Aardappelzetmeelbedrijf AVEBE (Solana b.v.?) heeft een hoog zuiver protease inhibitor uit aardappeleiwit geïsoleerd.
  Uit de aard van dit isolaat is de werking al eenduidig.
  Deze kan zeer goed worden ingezet tegen ontstekingen bij stoma’s.
  Patent berust bij de Erasmus universiteit.
  Echter, naar ik heb gehoord doen medici moeilijk over de toepassing.
  Zou een relatief “goedkope ” oplossing voor dit probleem zijn, maar na jaren is het nog steeds niet op de markt.
  Het is vanuit zijn werking ook geschikt voor pampers en incontinentie-materiaal.

  Beantwoorden

Geef een reactie

XHTML: U kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>