Vlaanderen vernieuwt geestelijke gezondheidszorg

Integratie van de geestelijke gezondheidszorg en de eerste lijn stond hoog op het programma van het congres OpenMinds op 26 en 27 mei in Brussel. Het congres ondersteunt een programma van de Vlaamse overheid om de geestelijke gezondheidszorg ingrijpend te vernieuwen. Want geestelijke gezondheid is de motor van elk mensenleven. Maar cijfers tonen aan dat die motor steeds vaker hapert, met hoge maatschappelijke kosten en een lagere levenskwaliteit als gevolg. Vlaanderen is ervan overtuigd dat een integrale aanpak cruciaal is, als zij het tij willen keren.

Cappuccinomodel

Op het Open Minds congres boden tal van Belgische en internationale sprekers een referentiekader om de geestelijke gezondheidszorg in Vlaanderen te vernieuwen. Ondergetekende gaf een workshop onder de titel ‘Het Cappuccinomodel en de Vlaamse geestelijke gezondheidszorg’. Hierin geef ik mijn visie hoe de gezondheidszorg eruit kan zien in een maatschappij met schaarste aan zorg. Een betere (geestelijke) gezondheid en een hogere kwaliteit van zorg is mogelijk met hetzelfde geld, als je tegelijk de zorg, de ICT en de bekostiging innoveert. Tot mijn aangename verrassing kenden diverse workshopdeelnemers het boek en het model al. Mijn PowerPoint-presentatie kan je hier bekijken.

Speerpunten

Naast integratie van de eerste lijn en de geestelijke gezondheidszorg heeft de Vlaamse overheid overigens nog een aantal andere speerpunten. Dit zijn: preventie & promotie, regionalisatie van de geestelijke gezondheidszorg, kwaliteitsverbetering en de relatie van behandeling en herstel. Sinds de instelling van een aparte Vlaamse overheid, krijgt de Vlaamse gezondheidszorg tal van vernieuwende impulsen. Een jaar geleden werd een vergelijkbaar programma voor de chronische zorg gelanceerd. Boeiend is dat de integrator en stimulator van de zorginnovatie een overheid is.

Geef een reactie

XHTML: U kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>