Wil jij mijn nieuwe boek lezen en beoordelen?

Begin 2017 komt er een nieuw Engelstalig boek van mij uit. De titel is: ‘Integrated Care: better and cheaper’. Het boek is een introductie in de theorie en de praktijk van de geïntegreerde zorg. Het is is bestemd voor zorgprofessionals, managers en beleidsmakers die te maken hebben met multidisciplinaire groepen en ketenzorg. De omvang is zo’n 200 pagina’s.

Nederland voorbeeldland

Twee overwegingen brachten mij ertoe dit boek te schrijven. Ten eerste valt mij op dat vele landen zich bij hun beleidsvorming richten op de Engelse National Health Service of op de Amerikaanse, marktgedreven, gezondheidszorg. Nederland biedt andere landen een derde weg: die tussen staat en markt. Deze weg leidt naar een sterke multidisciplinaire eerste lijn, tal van geprogrammeerde zorgprogramma’s voor mensen met een chronische aandoening, boeiende betaalsystemen zoals het abonnementstarief van huisartsen en de keten –DBC’s en een totaal vernieuwde care sector. Ik hoop dat het boek bijdraagt aan het verspreiden van geleerde lessen uit (goede en slechte) voorbeelden van zorginnovatie in Nederland en andere West-Europese landen.

Cappuccinomodel

De tweede reden om dit boek te schrijven komt voort uit de reacties op mijn meest recente boek Zorginnovatie volgens het Cappuccinomodel. Naar aanleiding van dit boek heb ik een groot aantal (internationale) lezingen gehouden. Keer op keer blijkt er een grote behoefte te bestaan aan verhalen en best practices over de Nederlandse zorg.

Bronnen

Het boek is gebaseerd op drie bronnen van kennis: 1. Recente wetenschappelijke artikelen over geïntegreerde zorg. Wekelijks scan ik vijftien tijdschriften hierop 2. Mijn ervaring als hoofdredacteur van het International Journal of Integrated Care (1999 – 2011) en 3. Mijn eigen onderzoek en innovaties in Nederland.

Feedback

Van de 21 hoofdstukken zijn er thans dertien gereed. Hieronder vind je de voorlopige titels. Ik vraag jou, beste lezer, om een of meer van de hoofdstukken te lezen. In ruil daarvoor wil ik graag je feedback over: de feiten over Nederland, de leesbaarheid, de compleetheid van de referenties en de redeneertrant. Mijn valkuil is dat ik soms teveel anekdotes verweef in de tekst. Dat is niet wenselijk in een dergelijk boek. Kortom lezer: kill my darlings.

24 november 2016 verschijn het nieuwe boek van gezondheidseconoom Guus Schrijvers. De titel is: Integrated Care: better and cheaperTegenprestatie

Als jij een of meer hoofdstukken wilt lezen, stuur dan een mail waarin je aangeeft welke hoofdstukken je interesse hebben naar mail@guusschrijvers.nl. Als tegenprestatie bied ik aan: 1. Recent verzamelde (inter)nationale kennis over geïntegreerde zorg 2. Eeuwige roem (vermelding in het boek en zo) en 3. Een gratis exemplaar als het boek gepubliceerd is.

Reeds geschreven hoofdstukken:

Chapter 1 The Triple Aim of integrated care

Chapter 2. Horizontal integrated care with an emphasis on primary health care

Chapter 3. Vertical Integrated care for persons with chronic conditions

Chapter 4. Quality of integrated care from a professional perspective

Chapter 5. Quality of integrated care from the perspective of patients

Chapter 6 Integrated care and prevention

Chapter 7. Patient information and understanding as result of integrated care

Chapter 8. Supporting self-management and integrated care

Chapter 9. Integrated care and shared decision making

Chapter 10. Case management and integrated care

Chapter 12. Integration of the medical and social domain

Chapter 13. Personal Budgeting and integrated care

Chapter 14. Behavioural Economics and Integrated Care

Nog te schrijven:

Chapter 11. Integrated pharmaceutical care

Chapter 15. Cappuccino-financing and integrated care

Chapter 16. The role of insurance companies and integrated care

Chapter 17. Information technology and integrated care

Chapter 18. Leadership and integrated care

Chapter 19. Politics and integrated care

Chapter 20. Research methodology and integrate care

Chapter 21. The General Theory of Integrated Care summarized

Eén reactie op “Wil jij mijn nieuwe boek lezen en beoordelen?”

  1. Dag Guus lang niet gezien maar wel veel van je gehoord! Ik lees je nieuwsbrief met het meeste plezier van alle nieuwsbrieven. Bij jou gaat het om de inhoud, Guus! Graag zal ik je nog te verschijnen boek lezen: het ABC van geintegreerde zorg ! Op voorwaarde dat je mijn boek ‘Het ABC voor mensen die kwetsbaar oud worden. Ook leest en met mij bespeekt( zie http://www.nevep.nl onder het kopje voor de media)

    De geintegreerde zorg is en blijft mijn passie! Ik vraag me af, guus, hoe jij denkt over integratie van wonen met zorg in gewone huizen voor mensen die kwetsvaar oud worden ? Nu hebben deze kleinschalige ‘voorzieningen’ een onduidelijke ,niet expliciete geformuleerde ,status in de financieringsstructuur. Met alle vrrwarring tot gevolg bij klanten en hun dierbaren, IGZ , zorgverzekeraars, investeerders en ga zo maar door!

    Voor jou een heel hartelijke groet, dank voor je inspiratie,
    Puck

    Beantwoorden

Geef een reactie

XHTML: U kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>