Interessante tools, tips en onderzoeken op mantelzorgcongres

20 april vond in Zeist het mantelzorgcongres plaats. Het thema was: Mantelzorg is goedkoop, maar niet gratis. Er waren ruim 100 deelnemers op dit succesvolle congres

Gisteren (20 april) vond in Zeist het mantelzorgcongres plaats. Het thema was: Mantelzorg is goedkoop, maar niet gratis. De ruim 100 deelnemers werden getrakteerd op een keur aan goede initiatieven, apps en actuele cijfers op het gebied van mantelzorg.

Liesbeth Hoogendijk, directeur van Mezzo vereniging van mantelzorgers, opende het congres. Zij vertelde wat haar organisatie allemaal doet om mantelzorgers te ondersteunen en te versterken. Haar presentatie kan je hier downloaden.

Alice de Boer, senior onderzoeker Zorg, Emancipatie en Tijdsbesteding bij het Sociaal en Cultureel Planbureau te Den Haag was de tweede spreker. Zij kwam met een groot aantal actuele cijfers en wetenswaardigheden over de mantelzorg in Nederland. Haar presentatie vind je hier.

Daarnaast was er een voordracht van Jan Jaap Kolkman, wethouder in Deventer. Hij vertelde wat Deventer doet voor mantelzorgers in het kader van de WMO en tegen welke uitdagingen en dilemma’s de gemeente aanloopt.

Henk Kraijo vertelde aan de hand van eigen wetenschappelijk onderzoek wat de (f)actoren zijn die de volhoudtijd van mantelzorg kunnen verlengen. Zijn PowerPointpresentatie kan je hier bekijken.

Michiel van Well, senoir adviseur bij Vital Innovators hield in de middag een betoog hoe je aan de hand van de social return on investment-methode een maatschappelijke businesscase kan maken. Lees hier zijn verhaal.

Flitspresentaties

20 april vond in Zeist het mantelzorgcongres plaats. Het thema was: Mantelzorg is goedkoop, maar niet gratis. Er waren ruim 100 deelnemers op dit succesvolle congresTijdens het middagdeel waren er achttien onderzoekers, app- en gamebouwers, ervaringsdeskundigen en zorgaanbieders die in een flitspresentatie hun innovatie over het voetlicht brachten. Hun presentaties vind je hieronder:

Titiaan Zwart, Mantelaar (ouderen en medisch student)
Manna Alma, Onderzoeker PratenOverGezondheid, UMCG
Corrie Vroon, Leliezorggroep
Jacob Jongejan, Beleidsmedewerker Mantelzorghotel Leeuwarden
Cecile Scholten, Senior programmamedewerker informele zorg bij Vilans
Danielle Monté, Coördinator project jonge mantelzorgers ‘Maatje voor jou’
Alieske Dam, Promovendus Universiteit Maastricht, online sociale omgeving Inlife
André van de Kasteele, Porductmanager ZorgCloud en mHealth Solutions, KPN
Co Beukema, Mantelzorgmakelaar Amstelland
Roos Scherpenzeel, Coördinator Expertisecentrum mantelzorg Utrecht, Movisie
Michiel Wisman, Directeur Nettie.nu
Yvonne Huveneers, Hoofd Vormgeving en Opleiding Sevagram (Dementiegame)
Lieke Bos, Beleidsmedewerker Steunpunt mantelzorg Zeist
Cora Postema, Mantelzorger en trainer mantelzorger/familie
Jeroen Cornelissen, Interim & Projectmanager Selfcare4me
Anita Schimmel, voorlichting en advies partners, familie en mantelzorgers, King Arthurgroep 

Annette Stekelenburg, sprekende mantelzorger en ervaringsdeskundige en Yvonne de Jong, Toneelspeelster en expert familieparticipatie bij Vilans hadden geen PowerPointpresentatie.

Genoten

Ondergetekende sloot het congres af met een lezing over gedragseconomie en mantelzorg. Mijn PowerPointpresentatie vind je hier.
Ik heb genoten van het enthousiasme, de creatieve ideeën en de betrokkenheid van de (pitch)sprekers en de interactie met de deelnemers van het congres. Bedankt voor jullie aanwezigheid!

3 Reacties op “Interessante tools, tips en onderzoeken op mantelzorgcongres”

 1. Natasja Sinkeldam

  Complimenten voor de samensteller van het programma. Vooral de flitspresentaties waren verrassend en interessant. deze waren een welkome afwisseling op de grotere presentaties. Door de duur van sommige presentaties en het feit dat het niet interactief was, vond ik het, naarmate de dag vorderde, soms lastig om er helemaal bij te blijven. Ik had graag wat langer stilgestaan bij de SROI-methode. Vond het een interessant verhaal en had er graag wat dieper op ingegaan. Wellicht had de presentatie beter gepast in een kleinere setting waarin er ook ruimte was om direct vragen te stellen. Kwantificeren/monetariseren vind ik namelijk best een ingewikkeld onderwerp.

  Beantwoorden
 2. Willem Benschop

  Ik was op uitnodiging en hoewel ook wel vallend onder definitie van mantelzorger hoorde ik niet direct tot de doelgroep van het congres. Maar ik vond het erg interessant en het heeft zeker geleid tot meer kennis over en begrip van het verschijnsel mantelzorg. Pluspunten: de afwisseling in het programma, de gelegenheid via de statafels direct de inleiders aan te spreken, het enthousiasme en de humor van de dagvoorzitter. Annette Stekelenburg maakte veel indruk met haar verhaal.
  Aandachtspunt: een half uur is lang voor een presentatie, zeker als ze zonder dia’s zijn. Het valt me op dat veel sprekers en pitchers erg op zenden staan, mogelijk helpt iets meer interactiviteit om het nog boeiender te maken.

  Beantwoorden
 3. Vivienne Otto

  Ik vond het een zeer inspirerende dag. De flitspresentaties zorgen voor afwisseling en een verschillende kijk op mantelzorg. Bagage om in de Eigen region mee aan de slag te gaan. Dank je Guus en andere organisatoren!

  Beantwoorden

Geef een reactie

XHTML: U kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>