Zorgpaden-netwerken vervangen losse zorgpaden in ziekenhuizen

Sinds het uitkomen in 2011 van Het Zorgpadenboek van Nicolette Huiskes en mijzelf zijn vele ziekenhuizen aan de slag gegaan met het aanleggen van zorgpaden voor bijvoorbeeld patiënten met kanker, electieve patiënten en patiënten op de spoedeisende hulpafdelingen. Veelal kwamen deze paden tot stand dankzij initiatieven van de leiding van de desbetreffende afdelingen. De zorgpaden binnen één ziekenhuis verschillen daarom nogal eens van kwaliteit en mate van detaillering. Ook zijn ze niet op elkaar aangesloten. Zo komt het voor dat er een goed doordacht zorgpad bestaat voor diagnostiek van kanker dat niet aansluit op de daarna volgende behandeling.

Uniformeren
Grote ziekenhuizen zijn daarom anno 2014 gebruikte begrippen en symbolen hun zorgpaden aan het uniformeren. Ook willen zij al hun zorgpaden beter op elkaar laten aansluiten oftewel een zorgpaden-netwerk creëren. Vorige week mocht ik de aftrap doen in een groot ziekenhuis dat een stuurgroep instelde voor deze uniformering en betere aansluitingen. Wil je mijn PowerPoint-presentatie hierover bekijken, klik dan hier.

Zorgpadencongres
Op 30 januari 2015, staat het probleem van de losse zorgpaden die niet op elkaar aansluiten ook centraal op het Zorgpadencongres. Meer informatie over dit congres staat hier. Tijdens dit congres vindt de uitreiking plaats van Het beste zorgpad in 2014. Informatie hierover en aanmelden kan hier.

Geef een reactie

XHTML: U kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>