Verslag congres Samenwerking MSB en Ziekenhuisbestuur

19 mei was er een congres over de relatie tussen medisch specialisten en ziekenhuisbestuurders met (inter)nationale sprekers, workshops en flitspresentaties

19 mei 2017 vond in Ede een congres plaats over de relatie tussen medisch specialisten en ziekenhuisbestuurders. (Inter)nationale sprekers, workshops en flitspresentaties met goede voorbeelden en een betrokken zaal zorgden voor een goede sfeer en een inspirerend congres. Twee vragen stonden centraal: hoe kan de onderlinge relatie tussen specialisten en ziekenhuis zodanig worden ingericht dat continue verbetering van de patiëntenzorg erdoor wordt gestimuleerd? En hoe kunnen we zo goed mogelijk tegemoet komen aan de gelegitimeerde belangen van specialist en ziekenhuis? Het congres werd voorbereid door Wim Schellekens en ondergetekende. De organisatie was in handen van de Guus Schrijvers Academie.

Ochtendprogramma

Het congres werd geopend door Wim Schellekens (arts en oud-hoofdinspecteur curatieve zorg van de IGZ) die de relatie tussen ziekenhuisbestuurders en medisch specialisten in historisch perspectief plaatste. Zijn presentatie kun je hier downloaden.

Daarna was het woord aan Jim Easton (National director for Improvement and Efficiency at the Department of Health of the United Kingdom). Tijdens zijn informatieve betoog gaf hij onder andere een een swot-analyse van de relatie tussen medisch specialisten en ziekenhuisbestuurders in Engelse NHS-ziekenhuizen. Zijn presentatie vind je hier.

Het plenaire ochtendgedeelte werd vervolgd door Steven Thijsen (oprichter en voorzitter MSB-Domstad) en John Taks (Voorzitter Raad van Bestuur Diakonessenhuis. Hun presentaties gingen over het tot stand komen van MSB-Domstad, de samenwerking tussen het MSBD en de Raad van Bestuur van het Diakonessenhuis en hun toekomstvisie daarop. De presentatie van Steven Thijsen kan je hier downloaden. Die van John Taks vind je hier.

De ochtend werd afgesloten door Erik Jan Mulder (voorzitter Coöperatie Heelkunde Friesland) over de regionale maatschap aldaar. Bekijk deze presentatie hier.

Middagprogramma

Het middagprogramma bestond uit twee sessies met workshops:

Workshop 1: Esther de Vrij (directeur/bestuurder Zorgbelang Frieslân en voorzitter van Zorgbelang Nederland). Moeten patiëntvertegenwoordigers invloed kunnen krijgen op besluiten van ziekenhuizen en medisch specialistische bedrijven?

Workshop 2: Nico Haenen (medisch Leider RVE Cardiologie van het Bernhoven ziekenhuis) en Derek-ian Blok (manager Medisch Advies Kwaliteit en Innovatie VGZ). Hoe kunnen medisch specialisten in loondienst invloed uitoefenen op beleidszaken?

Workshop 3: Hein Abeln (oud-topman van Twijnstra en Gudde). De coöperaties als aantrekkelijke rechtsvorm voor samenwerking tussen ziekenhuis en specialist.

Workshop 4: Flitspresentaties waarin goede voorbeelden rond de relatie tussen specialist en ziekenhuis aan de orde komen:
Flitspresentatie Bas Rikken (voorzitter Raad van Advies van het MSB te Gouda en Peer Poelmann (voorzitter van het MSB Gouda).
Flitspresentatie Henk Handlogten (organisatiekundige en auteur van het boek Reshape the Cure).
Flitspresentatie Ward Bijlsma (programmamanager Kwaliteit en Klantnavigatie bij Menzis).

Workshop 5: Bas Leerink (bestuursvoorzitter van het Medisch Spectrum Twente) en Ronald Trof (voorzitter van de Medische Staf van het Medisch Spectrum Twente). De wijsheid komt uit het oosten: ervaringen van de msb’s en de raad van bestuur van het Medisch Spectrum Twente.

Workshop 6: Wim Schellekens (oud-hoofdinspecteur curatieve zorg van de IGZ). Wat betekent de nieuwe governancecode voor besturen van medisch specialistische bedrijven en ziekenhuizen?

Workshop 7: Guus Schrijvers (econoom en oud-hoogleraar Public Health bij het Julius Centrum van het UMC Utrecht). Leiding geven aan zorgprofessionals: wat zegt de literatuur hierover?

Workshop 8: Ernst Hoette (vice-voorzitter van raad van bestuur van het Amphia Ziekenhuis) en Remco Djamin (voorzitter msb van het Amphia Ziekenhuis). Het Amphia model: een verregaande vorm van integratie tussen raad van bestuur en msb bestuur.

Het congres werd afgesloten met een discussie onder leiding van ondergetekende en mede-organisator Wim Schellekens. Deelnemers bespraken de vraag wat de belangrijkste leerpunten van het congres waren en hoe ze de nieuw verworven kennis en inzichten denken te gaan toepassen.

Voor dit congres heeft ondergetekende een overzicht gemaakt met artikelen en boeken met goede voorbeelden van leiderschap en verandermanagement. Dit overzicht vind je hier. Het congresonderwerp leent zich ook goed voor een interne studiedag of incompany training. Mocht je daar interesse in hebben, neem dan contact met mij op: telefoon: 06 -3007 4477 of mail@guusschrijvers.nl.

Hieronder een korte foto-impressie van het congres:

 

 

Geef een reactie

XHTML: U kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>